Погода: 12°C

Вівторок, 15 травня 2018 07:37 Прочитано 5116 разів

Чим довше править нинішня влада – тим більше після неї виправляти

Автор Олександр НАКАЗНЕНКО

Такою думкою архітектора Ігоря Юрчака можна узагальнити виступи промовців круглого столу, проведеного 14 травня в конференц-холі «Ірпінь» з ініціативи Олексія Зіневича на тему «Генеральний план: шляхи розвитку м. Іріпнь».

Широкий спектр доповідачів – архітектори, проектанти, юристи, пожежники, авіатори, громадські діячі та багато інших – порушили чимало проблем, якими наразі просто завалене наше місто. Прозвучало чимало різноманітних суджень і думок щодо оцінки ситуації в нашому регіоні та напрямків вирішення тих чи інших проблем.



Міський голова «очолює будівельну мафію Ірпеня»

Міська голова Ірпеня в 2006-2007 роках, а нині громадська активістка Мирослава Свистович наголосила на незаконній забудові, яка ведеться за рахунок знищення лісових зон Ірпеня. Також вона зауважила, що роботи з облаштування парків не можуть бути зараховані за пайову участь забудовників. «Місцева рада фактично усунулася від обов’язків, які вона повинна виконувати стосовно контролю містобудівної діяльності», – зазначила Мирослава Свистович, назвавши причину частих правопорушень в будівельній сфері, якою «є міський голова, який очолює будівельну мафію в Ірпені».

Сапон Архитектор Ирпеня

Вода, нечистоти і вміст заліза

Після такого «різкого старту» слово взяв директор КП «Ірпіньводоканал» Олександр Маркушин, адже чимало питань звітного круглого столу стосувалися водопостачання та водовідведення. Він розповів, що станції водоканалу щодоби викачують 15-17 тисяч кубометрів води в Ірпінському регіоні (Ворзель, Буча, Гостомель, Ірпінь), близько половини з яких припадає на сам Ірпінь. Зі слів Маркушина, води в регіоні цілком достатньо для покриття наявних потреб. Хоча в перспективі можливе розроблення водоносного пласту в Блиставиці. Проблема надмірної кількості заліза у воді не залежить від влади, такі особливості місцевих водоносних шарів. З водовідведенням також проблем не повинно бути. Зі слів директора водоканалу, раніше перекачувалося на Київ і далі на Бортничі ще більше нечистот, оскільки в радянські часи чимало зливів було з нині вже не працюючих підприємств міста. На запитання щодо зливу нечистот у заплаву Бучанки від новобудов прилеглого району БТР Олександр Маркушин відповів, що було виявлено стару самозливну каналізацію, в яку потрапляли нинішні нечистоти. Відтак її перекрили.

Торф найбільше горить під Ірпінем

Директор водоканалу поспішав на роботу, тож не зміг вислухати думки та репліки присутніх після того, як залишив круглий стіл. «Якщо трубу в одному місці перекрили, то треба стежити, де вона в іншому місці прорве», – висловився з цього приводу директор інституту “Український державний науково-дослідний інститут проектування міст “ДІПРОМІСТО” імені Ю.М.Білоконя, заслужений архітектор України Іван Шпилевський. Проектувальники та інші учасники заходу наголосили на необхідності комплексного стратегічного планування використання водних ресурсів регіону з урахуванням постійного збільшення населення.

Також представник «Діпромісто» наголосив на необхідності впорядкувати меліоративні канали в заплаві Ірпінь-річки. Їх ні в якому разі не можна руйнувати і забудовувати, оскільки вони регулюють водний баланс в заплаві, і взагалі меліоративні системи — державна власність. Вони розташовані вздовж Ірпінь-річки від її витоків в Житомирській області до гирла біля Київського водосховища. Скрізь є торфяні грунти. Проте, як зазначили на круглому столі, більшість їх займань внаслідок «дбайливого господарювання» трапляється саме в Ірпінському регіоні.

Висотки без дозволів у приаеродромних зонах

Начальник відділу функціонування аеродрому «Антонов» Олександр Півень зазначив, що місто Ірпінь та інші населені пункти регіону знаходяться у приаеродромній території двох летовищ – у Святошино та Гостомелі. Незважаючи на це, деякі забудовники зводять висотки без відповідних дозволів авіапідприємств. З цього приводу подані заяви в СБУ, деякі справи перебувають в судах. З порушеннями збудовані висотки в Гостомелі. Взагалі, як зазначив представник аеропорту, недотримання вимог приаеродромних територій шкідливе для життя і здоров’я людей. Адже існує акустична зброя – понад 105 децибел – смертельна для людини. Звуковий фон аеродрому не повинен перевищувати 85 децибел.

Пожежі вище 9-го поверху гасити ніяк не взмозі

Свої міркування щодо забудови висловив головний пожежник Ірпеня Юрій Буренко. Зараз в розпорядженні Ірпінської пожежної частини техніка, яка дозволяє гасити пожежі максимум 9-поверхового будинку. Про це офіційними листами було повідомлено мерів Ірпеня та Бучі, зважаючи на наявну забудову значно вищої поверховості. Проте складність проблеми у тому, що міська влада не може фінансово долучитися до закупки відповідної техніки державного відомства, яким є МНС. Чекаючи, доки державний бюджет виділить необхідні кошти, продовжують зводити будинки по 10 і вище поверхів. Відтак, у випадку пожежі чи іншого лиха вище 9-го поверху, єдина надія — на оперативний приїзд відповідної техніки з Києва чи Вишневого.

Жодного парку з грамотним плануванням

Керівник юридичної компанії «Правоексперт» Сергій Гапон наголосив на ще одній ваді нинішньої влади, якою є роздача земель поза межами міста Ірпеня. Внаслідок чого на деякі ділянки накладено арешти, справи перебувають у судах. Звичне порушення закону – будівництво не відповідає цільовому призначенню земельної ділянки.

Тему незаконних забудов продовжив громадський діяч, архітектор Ігор Юрчак. Він навів кричущі факти руйнувань історичних пам’яток Ірпеня, як то будинки Максима Рильського та Оксани Петрусенко, аби на їхньому місці вткнути торгівельний супермаркет чи багатоквартирну забудову. Занедбана меморіальна дошка художника зі світовим ім’ям Федора Кричевського, який свої останні роки прожив в Ірпені. Натомість викидають мільйони коштів на спорудження Стели Творчого Духу.

В Ірпені немає жодного парку з грамотним плануванням пішохідних потоків, зазначив Ігор Юрчак. Заміна піщаного ґрунту на чорнозем спричинює масове всихання сосон, якими донедавна славився Ірпінь.

Забудовницькі маразми на БТР

Мешканець району БТР (вулиці Ново-Оскольська, Джерельна, Григорія Сковороди) Андрій Поліщук навів розрахунки заселення цієї зараз найбільш населеної частини Ірпеня, яка ще кілька років тому була вкрита лісами, зокрема, нині вже повністю винищеним унікальним природнім гаєм з чорного граба. На площі майже 30 гектарів збудовано 6243 квартир. Коли всі збудовані квартири будуть заселені, там проживатиме близько 18 тисяч осіб. Люди, які вже живуть у новобудовах, радіють з того, що не всі квартири заселені. Поки що… Окрім того, як зазначив Андрій Поліщук, на 18 тисяч жителів має бути щонайменше 10,8 га зелених зон. Наразі у тому районі залишилося лише 2 гектари незнищеної природи.

Із садочками та школами також ситуація далеко не втішна. Величезні черги в дитсадки. У школах діти займаються у дві зміни, класи переповнені. Забудовницький бум доходить до маразмів. Яскравий приклад — недавно відкритий дитсадок «Колібрі» в районі новобудов БТР. Свого часу під його спорудження мультиквартирному забудовнику Оверку видали землю. Той збудував садочок на 140 місць, а поряд — чергову стіну новобудов на 900 квартир. Відтак у тому мікрорайоні потреба місць у дитсадках ще більше загострилася.

Ще більша потреба у школах, яких там немає взагалі, — в районі БТР та Машторфу. Навіть місць для їхнього спорудження у тому районі вже не передбачено.

Андрей Полищук

Архітектор пообіцяв гінекологічне відділення на Садовій

Загалом по всьому Ірпеню влада зарезервувала лише дві ділянки для будівництва майбутніх шкіл. Це при тому, що в Бучі таких ділянок зарезервовано десяток. Чому виник такий перекос, намагалася з’ясувати Михайлина Скорик у присутнього на зустрічі головного архітектора Ірпеня Михайла Сапона. Проте він не зміг дати чіткої відповіді на це та на багато інших питань, якими його закидали присутні на круглому столі.

Зокрема, Оксана Коломієць порушила тему дитячої медицини з огляду відсутності належної кількості місць у дитячих лікувальних закладах. На що головний архітектор Ірпеня Михайло Сапон пообіцяв спорудити гінекологічне відділення біля поліклініки в Ірпені на Садовій. Про розширення власне дитячої лікарні нічого не сказав.

Так само архітектор Ірпеня не зміг чітко відповісти на запитання Володимира Бороденка, чому вже рік не можуть демонтувати незаконно встановлену бетонну загорожу навколо конфліктної ділянки ДСО, більш відомої як ПАРКан «Їжачок».

100 мільйонів «нагріли» на торфі з заплави

Олексій Зіневич порушив тему видобування торфу у заплаві Бучанки. За його словами, з 30 гектарів ділки від влади заробили 100 мільйонів гривень. На місце цих «копалень» засипають будівельне сміття, замість того, щоб його утилізувати на відповідних полігонах, за що потрібно платити.

Окрім того, що згадані діячі заробляють на природних надрах, які є загальнонаціональним надбанням, вони ще й вкрай погіршують екологічну ситуацію на десятиліття вперед. Адже всі ці закопані замість торфу відходи з часом проникнуть через ґрунт у водяні пласти, з яких ми п’ємо воду, залишивши нашим дітям та внукам такий недоречний «привіт» від нинішньої поки що влади.

Громада гуртується – влада біснується!

Наприкінці згадався епізод перед початком звітного круглого столу. Кілька осіб, прихильників КіНО, обурювалися з того, що їх не пускали до зали, де проходив круглий стіл. Організатори мотивували тим, що вони не запрошені. Відтак вважали, що це провокатори, налаштовані перетворити круглий стіл на балаган.

Можна дискутувати, чи мають право приходити на подібні заходи незапрошені гості. Багатьох, наприклад, не запросили на З’їзд партії «Нові обличчя» з 18 делегатів (мені й багатьом людям було б цікаво відвідати цей захід). У будь-якому разі подібні демарші в кулуарах звітного круглого столу – це свідчення впливу таких заходів на формування думки громадськості та невдоволеної реакції на них нинішньої влади.

Відтак, на звітному круглому столі було оголошено про намір провести Громадські слухання з приводу Генплану, незаконних будівництв та інших проблем регіону. Тож скоро буде на що подивитися й послухати.

Олександр НАКАЗНЕНКО

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Прочитано 5116 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту