Погода: 15°C

Середа, 27 січня 2021 12:30 Прочитано 332 разів

У Львівській області був підтверджений перший випадок захворювання на хантавірус

Автор

Хантавірус або ортохантавірус - вірус людини й тварин, часто зустрічається у гризунів. Вперше вірус проявив себе під час Корейської війни в 1950-х, але тоді рівень розвитку медицини не дозволив описати його. Тоді понад три тисяч військовослужбовців США захворіли гемаррогіческой лихоманкою, у багатьох відмовили нирки, відкривалося внутрішня кровотеча.



Вперше вірус був детально описаний в 1978 році, коли американські вчені порівняли аналіз легеневих тканин деяких заражених невідомою хворобою мишей з сироваткою крові, яка збереглася з часів спалаху лихоманки часів Корейської війни.

У мешканця Дрогобицького району була висока температура, дрібні крововиливи, зменшення кількості сечі, біль у попереку, м’язах. Звернувшись до Львівської обласної інфекційної лікарні зі скаргами лікарі запідозрили гостре інфекційне вірусне захворювання – геморагічну лихоманку з нирковим синдромом, яке викликається хантавірусом.
У чоловіка відібрали матеріал для дослідження і відправили у лабораторію ЦГЗ до Києва. Результати аналізів підтвердили діагноз - хантавірусна інфекція.

Нещодавно хантавірус став причиною раптової смерті чоловіка в китайській провінції Юньнань, коли повертався додому в автобусі. Тести не виявили в нього COVID-19. Але було підтверджено хантавірус.

Як повідомляє Китайський центр контролю та профілактиці захворювань, пацієнти із хантавірусом матимуть жар, кровотечі та ураження нирок. У перші дні зараження людина може відчувати головний біль, кашель, слабкість. Інкубаційний період вірусу, зазвичай, складає один-два тижні.

Зараження відбувається від хворих домашніх або диких гризунів (через укус чи контакт із очима, носом, ротом). Хантавірус можна підхопити, якщо торкатися поверхностей, на яких гризуни залишають сліди життєдіяльності.

Також, зазначають китайські ЗМІ, заражень від людини до людини не зафіксовано. Стверджується, що у Китаї вакцини проти хантавірусу існують на ринку майже 20 років. Саме їх застосування вважається найбільш ефективним способом запобігання хантавірусній інфекції.
Із 2008 року влада країни запровадили програми вакцинації проти вірусу у регіонах із високою групою ризику.

У 2018 році експерти ВООЗ дійшли висновку, що значного ризику міжнародного поширення хантавірусу не існує. Цей висновок став результатом спостереження за хантавірус в Центральній і Південній Америці.

Щоб уникнути захворювань, які можуть передавати гризуни, лікарі радять під час роботи з землею одягати рукавиці, частіше мити руки, боротися з гризунами у будинку та господарстві.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Прочитано 332 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту