Погода: 9°C

Середа, 14 серпня 2019 10:02 Прочитано 3477 разів

Піарник Карплюка Щербина сплатив штраф за сексистську рекламу

Автор ІА "Погляд"

ІА "Погляд" повідомляє, що в рамках кампанії #УкраїнаБезСексизму за скаргою Ліги захисту прав жінок рекламодавець з Ірпеня, скандальновідомий брудними кампаніями піарник Карплюка Петро Щербина оштрафований на 20 тис. грн. за ганебну рекламу послуг інтернет-провайдера.



Нагадаємо, що натяки на сексуальні стосунки, що не пов’язані із рекламованим продуктом, у рекламі заборонені законодавством. Штрафні санкції стягені з порушника за рекламний продукт за сексистські алюзії, використані в рекламних постерах, що містять ознаки дискримінації за ознакою статі.

За результатами розгляду справи, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській областірекламу інтернет-провайдера визнано недобросовісною та прийнято рішення про накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу, внаслідок чого товариство, яке розповсюдило зазначені реклами, невідкладно усунуло порушення, змінивши зміст реклами та у добровільному порядку сплатило штраф на загальну суму 20,3 тис. грн.

І хоча сума штрафу незначна, але це є ще одним важливим прецедентом покарання сексизм в рекламі. Натяки “нижче поясу” та відвертий глум над жінками стали своєрідним фірмовим почерком інформаційних кампаній Щербини. Це є свідчення неповаги не лише до жінок, а до людей взагалі.

Про те, що рекламодавець оштафований повідомила на своїй фейсбук-сторінці засновниця Ліги захисту прав жінок «Гармонія рівних», юристка Олександра Голуб.

Впродовж зимово-весняної рекламної кампанії інтернет-провайдера з Ірпеня, рекламодавець вдавався у візуальних зображеннях до елементів “садо-мазо” під гаслом “Дам тобі вай-фаю!” Нагадаємо, якщо в рекламі є натяки на сексуальність людей, на стосунки з ними, їхні тіла чи сексуальність абсолютно не пов’язані з рекламованим товаром, така реклама буде дискримінаційною.

Світлина від Sasha Golub.
рекламні постери, які суд визнав дискримінаційними

Що таке сексистська реклама

Існує Закон України «Про рекламу», який прямо забороняє дискримінацію, і є стандарт недискримінаційної реклами, який і визначає більш чітко, яка реклама є дискримінаційною. Якщо в рекламі зображується жінка або чоловік, є натяки на сексуальність цих людей, на стосунки з ними, їхні тіла чи сексуальність абсолютно не пов’язані з рекламованим товаром, така реклама буде дискримінаційною, особливо якщо сексуальність або людське тіло зображується певним чином принизливо.

Читайте ще:  Києво-Святошинсткий відділ поліції виконує роботу комунальників

Найчастіше в рекламі використовують жіноче тіло. Рекламісти це ще називають ай-стопером, тобто цей об’єкт використовується для того, щоб зупинити на ньому наш погляд як споживача реклами. Якщо ми говоримо про рекламу спідньої білизни чи рекламу спортзалу, то логічно, що модель може бути зображена у відкритому одязі, але це зовсім ненормально, коли ми рекламуємо бетонні плити дівчиною в купальнику.

Яка може бути відповідальність за розміщення такої реклами

Світлина від Sasha Golub.
рекламні постери, які суд визнав дискримінаційними

Закон України «Про рекламу» встановлює відповідальність у вигляді штрафних санкцій, сама реклама, визнана дискримінаційною, має бути зупинена. Сьогодні штрафи, які накладаються, є реально малими, вони не стимулюють рекламодавців, особливо великих, не створювати таку рекламу.

Як зазаначає Ліга захисту прав жінок, щоб зробити штрафні санкції більш відчутними та ефективними треба змінювати українське законодавство! Необхідно:

- Чітко прописати, що можна вважати дискримінацією в рекламі, аби законодавство не можна було трактувати двояко. 
- Наділити контролюючі установи повноваженнями, які дозволять їм ефективно боротися з дискримінаційною рекламою. 
- Збільшити штрафні санкції, щоб вони були дієвими й у рекламодавців не виникало спокуси повернутись до тиражування ганебного контенту.

Як поскаржитися на сексистську рекламу і домогтися припинення її розповсюдження

Якщо в рекламі є натяки на сексуальність людей, на стосунки з ними, їхні тіла чи сексуальність абсолютно не пов’язані з рекламованим товаром, така реклама буде дискримінаційною.

Так, у 2018 році українці подали 120 скарг, із яких визнано дискримінаційними 85, змінено 25 реклам.

Якщо ви виявили сексистську рекламу в друкованих ЗМІ, в інтернеті, по ТВ, на вулицях у вітрині магазину чи на банері, ви можете:

  • зафіксувати точне місце і час, коли ви виявили цю рекламу
  • сфотографувати саму цю рекламу
  • направити скаргу до одного з органів.

Це може бути Держпродспоживслужба, це може бути Уповноважений Верховної Ради України з прав людиниНацрада з питань телебачення і радіомовлення (якщо ми говоримо про рекламу на телеекранах), Індустріального гендерного комітету. Усі ці структури уповноважені розглянути таку скаргу від громадян, які є споживачами реклами, надати відповідні висновки і після цього за результатами оцінки скарги звернутися до рекламодавця за поясненнями і потім навіть зупинити таку рекламу. Скарги можна надсилати або електронною поштою, або звичайною поштою.

Чому такої реклами не має бути

Реклама — це частина нашого інформаційного суспільного простору, у якому ми знаходимось. Через рекламу дуже гарно транслюються позитивні і негативні речі. Вони впливають на нашу свідомість, на свідомість дітей. Коли жінка зображується у якості прикраси, домогосподарки, це закладає певні стереотипи, підтримує їх і живить. Стереотипи є тим елементом, який дуже впливає на рівень насильства по відношенню до жінок, і впливає на різноманітні сфери, де жінки є мало представленими або де їхні права порушені. Це трудова сфера, участь у політичному житті, гендерно обумовлене насильство. Ці негативні речі невпинно впливають також на рівень домашнього насильства.

Читайте ще:  Відсьогодні патрульні з радарами TruCam штрафуватимуть водіїв за перевищення швидкості руху

Про неприпустимість сексистької реклами навесні писав портал Повага. Реклама повинна бути такою, щоб її не соромно було дивитись у колі сім’ ї. З точки зору бізнесу використання в рекламі сексизму – це нечесна конкуренція.

Згідно зі Стандартом Індустріального гендерного комітету з реклами (пункт 5.2.8), оголошення вважається дискримінаційним, якщо:

Реклама зображує чи описує жінку або чоловіка як прикрасу чи сексуальний об’єкт, містить натяки на статеві стосунки і сексуальність людей, які нічим не пов’язані з рекламованим продуктом і не мають прямих асоціацій зі споживанням рекламованого продукту, товару, послуг тощо; порушення посилюється, якщо сексуальність людини зображується чи описується принизливо, зневажливо, наклепницьким чином (для людської гідності) через мову, позування, вербальні або невербальні натяки тощо).

Сексистська реклама нічого не говорить про товар, а лише про сумнівні переконання рекламіста та замовника.

В Ірпені й інші рекламні кампанії пов’язані з ексмером Карплюком, які обслуговує його піарник Щербина, відзначились “пробиванням дна”.

Світлина від Лілії Ліхтенштейн.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Прочитано 3477 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту