Погода: 8°C

Вівторок, 13 червня 2017 14:24 Прочитано 3678 разів

З 10 червня будівництво об’єктів середнього і значного класу наслідків здійснюватиметься виключно за дозвільною системою

Автор

З 10 червня 2017 року будівельна галузь почала працювати за новими правилами та нормами, які встановлено Законом № 1817-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності».



Як зазначив Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев, удосконалене містобудівне законодавство дозволить якісно по-новому вибудувати взаємовідносини між усіма учасниками – державою, крупними забудовниками та звичайними громадянами-інвесторами.

«Закон має багатовекторну дію, та, перш за все, він спрямований на докорінну зміну існуючої дозвільної системи у будівництві та приведення її у відповідність до європейських стандартів», – зауважив Олексій Кудрявцев.
Так, з 10 червня для об’єктів будівництва скасовано категорії складності, натомість залишаються три класи наслідків – незначний, середній і значний. Об’єкти незначного класу наслідків будуватимуться на підставі повідомлення, середнього і значного – виключно на підставі відповідного дозволу та після проходження будівельної експертизи.

«Відтепер великі житлові комплекси, офісні центри, складні промислові споруди (об’єкти значного класу наслідків) та багатоквартирні житлові будинки, лікарні, школи, дитсадки, торговельно-розважальні комплекси (об’єкти середнього класу) будуватимуться виключно на підставі дозволів, після надання повного пакету документів, який ретельно перевірятиметься фахівцями держархбудконтролю», – повідомив Олексій Кудрявцев.
Таке нововведення ліквідує практику маніпуляцій із декларативним принципом, яким раніше користувалися недоброчесні забудовники. Відповідно, інвестори отримають надійний захист від будівельних аферистів, а органи держархбудконтролю матимуть реальні механізми для виявлення незаконних забудов ще на початковому етапі.

У свою чергу, спрощення дозвільної процедури для нескладного будівництва дозволяє уникнути безпідставного повернення документів, в тому числі, через технічні помилки при заповненні.
Законом також впроваджується уніфікований акт перевірки та визначаються конкретні терміни усунення виявлених порушень. Крім того, він посилює відповідальність за законність будівництва – як з боку забудовника, так і з боку посадової особи, яка видала дозвіл. Для посадових осіб, які незаконно видали дозвіл, передбачено дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність. А для порушників містобудівного законодавства розміри штрафів за деякими позиціями збільшуються майже вчетверо.
«Втім, це не означає, що Закон має виключно каральну функцію, адже, крім відповідальності, він передбачає також потужні механізми захисту порядних забудовників та скорочення кола бюрократичних процедур», – зауважив очільник ДАБІ.
Так, нові законодавчі норми впорядковують процедури видачі містобудівних умов та обмежень, яку здійснює місцева влада. Зокрема, чітко регламентовано перелік підстав, за яких забудовникам може бути надано відмову, а отже унеможливлюються випадки свавілля з боку чиновників та корупційна складова.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Прочитано 3678 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту