Погода: 14°C

Вівторок, 21 лютого 2017 16:27 Прочитано 5612 разів

Населення Ірпеня росте, а медицина помирає: медікам з грудня не виплачують зарплату?

Автор Мирослава Свистович

Що робиться з медициною в Ірпені??

Приблизно на початку лютого в редакцію "Порталу Ірпеня" зателефонували представники медичного персоналу міста, які просили не називати їхніх імен.



Це був крик відчаю, адже людям з грудня місяця не платили зарплату.

Першою нашою реакцією, було звернутися до головного лікаря м. Ірпеня за поясненнями, але з’ясувалося, що він був на лікарняному.. Ніхто із керівників не наважувався коментувати будь-що, посилаючись на те, що самі нічого не знають. Поки ми шукали хто ж зможе пролити світло на те, чому в рядах ірпінських медиків не спокійно в останній час, зарплатню виплатили… і ми залишили цю тему наївно порахувавши, що питання вичерпано. 

Втім 16 лютого наштовхуюся на пост Людмила Ніцкевич у ФБ із розуміла, що невиплата заробітної платні це лиш вершина айсбергу, за якою приховуються серйозні системні проблеми в медицині міста, які можуть призвести до того, що скоро ми залишимося без належного медичного обслуговування ( хоча і зараз звісно воно далеке від ідеального).
Картина, того, що робиться в Ірпінській медицині вимальовується із коментарів до посту.

321001

Відповідаючи на пост Людмили Ніцкевич скажу наступне. Проблема не в сімейній медицині ,а у її виконавцях. Авторка посту сама каже, що за задумом мало бути по 2-3 медсестри, а стало все навпаки …. Корінь зла (в даному випадку) у так званій ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ, тобто знову ж таки не в децентралізації а у її виконанні.
Річ у тім, що в результаті децентралізації, громади отримали більше фінансування але і більше зобов’язань. Зокрема амбулаторії сімейної медицини відносяться до первинної ланки ( або першого рівня) медицини, які повинні фінансуватися з місцевого бюджету. З одного боку, багатьом може бути не зрозуміла ситуація: як це у нас в місцевому бюджеті не вистачає коштів, коли Мер дозволяє собі зробити площу за 200 000 000 грн, а на останньому виконкомі взагалі затвердили кошторис на 65 000 000 на дорогу, яка знаходиться за межами міста?
Все дуже просто гроші, за які робляться парки, площі та дороги, - це гроші бюджету розвитку, який формується з продажу землі, комунальної власності, пайової участі забудовників. Ці гроші не можуть бути направлені на фінансування заробітної палати. Гроші, які можуть бути потрачені на заробітну плату працівників первинної ланки медицини можуть бути взяті лише з загального фонду бюджету, який, на 90% формується з податку на прибуток громадян та частини податку на прибуток підприємств.
Але проблема в тому, що в результаті існуючої економічної стратегії (чи фактично її відсутності) у місті збільшується кількість населення ( з 39 тис . у 2008 до 83тис .- у 2017), але не створено жодного підприємства, яке б дало місту робочі місця та надходження до бюджету. Фактично, весь піар, мера у вигляді парків та площ, який ми спостерігаємо сьогодні - це політика проїдання ресурсів громади. Хочу наголосити: невідновлювальних ресурсів!! Адже віддавши земельну ділянку під будівництво 16-ти поверхівки, ми назавжди втратили можливість її альтернативного використання, наприклад, побудувати на ній підприємство чи, скажімо, школу. нажаль, очевидно, що у нас превалюють тільки приватні інтереси забудовників (мера є сам забудовником ), а не громади. Децентралізації у сьогоднішньому виконанні, коли більшість питань віднесено до компетенції місцевої влади, але громада не має ефективних механізмів впливу на прийняття владних рішень – зробило з міських голів князьків місцевого значення які одноосібно розпоряджаються ресурсами громади. Одноосбіно ігноруючи будь-які науково і законодавчо встановлені норми щодо того, скільки дітей повинно вчитися у школі, скільки, хворих повинен обслуговувати один лікар, скільки медсестер повинно бути і т п.
Далі із коментарів дізнаємося, що в Ірпені, уже поскорочували всіх і все а скоро люди будуть ходити лікуватися у мерію

321004

Оскільки в місті не має бюджетонаповнюючих підприємств, процвітає лише будівництво, більшість працівників на якому працюють офіційно неоформленими, то в бюджеті не має грошей на фінансування медицини, а отже, звісно, виникає закономірне питання про так звану чергову «оптимізацію». Саме з цією метою делегація у складі заступника міського голови Наталі Семко та начальника управління фінансів Євгенії Данилюк зробили рейд по медичних закладах, щоб подивитися, що іще можна ОПТИМІЗУВАТИ. Саме про цей випадок написано в обуреному коментарі Валентина Масяня

321005

Мені з джерел, які я не можу називати, відомо, що здійснюючи обхід «розфофурені бікси» обурювалися, що лікарі нічого не роблять, бо бачите в той день вони не побачили кілометрових черг із пацієнтів. Хочу нагадати, що в цей день на вулиці було біля 20 градусів морозу, і більшість людей тим більше хворих, сиділи вдома, зате збільшилася кількість викликів лікарів додому до хворих, куди лікарі повинні добиратися пішки не зважаючи ні на погоду ні на завантаженість.
Очевидно, що скорочень окремих ставок уже не вистачає. Із коментарів до посту дізнаємося, що загроза закриття нависла над цілою до амбулаторію №1 , яка обслуговує найбільшу кількість людей.

321002

 

Підводячи підсумки учасники дискусії прийшли висновки, що причиною того, що відбувається, є тещо мовчать про проблеми і самі медики, під загрозою звільнення і люди, які можуть залишитися без належного обслуговування. Натомість вирішувати питання медицини довірили особам, які однаково далекі як від проблем медицини так і проблем простих людей

321003

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 5612 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту