Погода: 15°C

Четвер, 02 лютого 2017 16:53 Прочитано 1571 разів

Жителі Коцюбинського можуть залишитися без тепла, в результаті політичних інтриг

Автор Мирослава Свистович

Селище Коцюбинське опинилося на межі гуманітарної катастрофи. І хоча в селищі не ведуться бойові дії як під Авдіївкою, тут уже більше року іде своя війна яка, грубо кажучи і стала причиною того, що посеред опалювального сезону біля половини мешканців населеного пункту можуть залишитися без тепла в оселях.



Це війна між селищною головою Ольгою Матюшиною та Ірпінським міським головою Володимиром Карплюком, який начебто має свої інтереси у вигляді землі в лісах навколо селища.

Фракція партії В. Карплюка «Нові обличчя» після виборів 2015 р. мала абсолютну більшість в Коцюбинській селищній Раді, що дало можливість йому повністю паралізувати роботу не тільки селищної голови, але і більшості комунальних служб. Мета блокування: примусити селищну голову танцювати під дудку «Нових облич» та їхнього очільника, або довести сселище до критичного стану, щоб показати неспроможність голови. Адже у свідомості більшості людей: за все в місті відповідає голова. Насправді це правда тільки для тих громад, де міський голова має «свою» або «пригодовану» більшість серед депутатів, як скажімо в тому ж Ірпені. Бо до компетенції депутатів належить більше 75% питань життєдіяльності громади, 20% - вирішує виконавчий комітет, який формують ті ж депутат и селищної (міської ради), і лише 5% - можна вважати виключною компетенцією голови.
Ситуація з протистоянням між депутатами від «Нових облич» та селищною головою була настільки критичною, що Верховній раді довелося розпустити селещну раду Коцюбинського та призначити нові вибори, після яких фракція «Нових облич» суттєво зменшилася, але надалі залишається достатньо чисельною щоб блокувати роботу та будь-які позитивні зміни в селищі, яке через цю війну уже більш ніж пів року після перевиборів працює без сформованого виконкому та заступників селищного голови, а зараз може залишитися і без опалення.

Проблема в тому, що послуги з опалення в Коцюбинському надає підприємство «Мастер- Енерго», яке не є комунальним підприємством. А отже селищна рада не має права, згідно бюджетного законодавства, давати цьому підприємству дотації з бюджету для покриття розриву між реальними витратами та тарифами на опалення. Для врегулювання ситуації виконком селищної ради мав прийняти рішення про затвердження нових підвищених тарифів. Але «Нові обличчя» прикриваючись інтересами споживачів, практично заблокували прийняття зазначеного рішення.
Як повідомляє селищна голова Ольга Матюшина «Колапс спричинило небажання члена виконкому від Нових облич Богдана Слюсаренка голосувати за новий тариф. Тариф підняли, нагадаю, на газ в усій країні. Нам бракувало одного голосу, аби погодити тариф рішенням виконкому.
Слюсаренко тариф не вивчав. Просто саботував цей процес кілька місяців. Згодом провели круглий стіл і створили видимість офіційної роботи. Коли на початку грудня селище опинилося на порозі першого відключення, Слюсаренко таки згодився підняти руку. Тариф вступив в дію з 1 січня й проплати по ньому підуть лише в лютому. Відповідно утворилася вилка з середини жовтня по січень місяць. Ціна не підняття руки – десь мільйон».

 

Хочу нагадати, що той же Б. Слюсаренко, в той же час, будучи депутатом Ірпінської міської ради від «Нових облич» в Ірпені, не мав нічого проти підвищення тарифів для мешканців Ірпеня. Так що для виборців регіону залишилося не зрозумілим чому політик місцевого пошиву Слюсаренко так по різному дбає про інтереси Коцюбенчан і Ірпінчан і про кого ж він і партія «Нові обличчя» насправді дбають.
Наслідком такого «дбання» стала дірка в бюджеті теплопостачального підприємства «мастерЕнерго» десь в мільйон та попередження від НАК «Нафтогаз Україна» про відключення. Звідки взялася цифра 4,6 мільйона, на думку селищної голови, потрібно іще розбиратися, адже окрім багатоповерхівок селища, його споживачами є освітні та медичні заклади, за які має платити Ірпінська міська рада.
Як би там не було, але формально Коцюбинське підпорядковується Ірпінській міській раді, і за старою «совковою» бюрократичною традицією, за все, що відбувається в селищі перед обласним начальством відповідає Ірпніський міський голова, в даному випадку власник партії «Нові обличчя», позиція членів якої і призвела до такої ситуації . То ж коли в області В Карплюка добре «жахнули», заступник Ірпніського міського голови Дмитро Христюк та Наталя Семко приїхали до селещної голови О.Матюшиної примусити її піти на незаконні дії та покрити за рахунок селища «різницю в цінах» в розмірі 4,6 млн. грн. Можливо, щоб прикрити дупу свого шефа, а можливо для того, щоб в черговий раз підставити незговірливу селищну голову.
Єдиний законний вихід із ситуації, як повідомила Ольга Матюшина, є фінансування дірки 4,6 млн грн з селищного бюджету в обмін на частку в статутному фонді підприємства «Майстер енерго», яке в такий спосіб стає частково комунальним підприємством. Звісно власники підприємства та іще багато хто, зовсім не зацікавлені в такому варіанті вирішення проблеми. Це й зрозуміло, адже якщо порахувати за залишковою вартістю активи підприємства, то воно все може й все коштує 4,6 млн. грн., які вимагає від селища. Тоді селище матиме своє теплопостачальне підприємство і зможе самостійно контролювати та встановлювати тарифи…

Ми ж сподіваємося, що прості люди не стануть заручниками інтриг та політичних ігор.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 1571 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту