Погода: 15°C

П'ятниця, 23 грудня 2016 19:19 Прочитано 4147 разів

«Інформаційний портал» проти плагіату і анонімності серед ЗМІ

Автор
  • font size decrease font size increase font size
  • Print
  • Email
Rate this item
(0 голосів)
З повагою, редактор «Інформаційного порталу», член Національної Спілки Журналістів України Хафизов Костянтин

У грудні 2016 року у одному з місцевих сайтів-каталогів вийшла «розгромна стаття» (як вважає сам автор) про «Портал Ірпеня» зі звинуваченнями в плагіаті, стаття ґрунтувалася на особисту думку автора та коментарі з Фейсбуку.



 Вікіпедія дає чітке визначення плагіату:

Плагіат - прівласнення авторства на чужий твір або на чуже Відкриття, Винахід чи раціоналізаторську пропозіцію, а такоже использование у своих Працюю чужого твору без посилання на агентство автора.

https://uk.wikipedia.org/wiki/Плагіат


 Суть претензії «правовласника» звелося до того, що в двох різних статтях збіглися картинки ресторанів і телефони адміністрації. Причому картинки не були власністю «скаржника», а вільно викачуються з Інтернету за запитом (назва ресторану). Контакти адміністрації і ціни за новорічну ніч теж фізично не могли відрізнятися від статті на Містоінформ.

АНОНІМНИЙ БОТ, представник Містоінформ, пред'явив претензію з проханням ВИДАЛИТИ матеріал тому у них була новина з такими картинками, обґрунтувати де порушено авторське право бот так і не зміг. Оскільки текст повністю авторства Черненко, а фотографії і телефони взяті з відкритих джерел.

плагиат Мистоинформа

Наш адміністратор, намагаючись вирішити конфлікт, 4 раза пропонував вказати які фото видалити і пропонував поставити посилання на джерело (хоча телефони ресторанів не є авторським правом «залобщіка»). За правилами самого ж Містоінфор матеріали брати з сайту можна якщо вказана зворотнє посилання. З цим проханням наш адміністратор звертався тричі, але відповіді не було, тому що в матеріалі НІ авторських фотографії «скаржника»

Сопли МистИНформа

низ мистинформа

Після чого цей самий сайт заспаміть нашу сторінку з повідомленнями мовляв їх обікрали, а що вкрали вони не скажуть. Після чого і вийшов цей «викривальний матеріал».

Крім цих спроб звинуватити нас в плагіаті Містоінформ почав серію інформаційних атак особисто на редактора, тобто на мене. Відкрито ці люди працювати не можуть ... все анонімно. Що вже говорить про рівень «журналістики».

Інші статті цього ресурсу я спростовувати не буду, наші журналісти напишуть окрему статтю і розкриють власників, після чого всі питання повинні пропасти самі собою.

Що ж стосується претензій журналіста сайту Громади Приірпіння Олени Жежери, то, по-перше, цей журналіст є реальною людиною, зі своєю відкритою позицією, що ми не можемо не поважати. Прецедент був в тому, що колись, контент-менеджери Порталу Ірпеня розміщували статті не тільки «Правди Ірпеня», а й «Громади Коцюбинського» і ЗАВЖДИ ставили активне ПОСИЛАННЯ на ДЖЕРЕЛО. Місце під посилання редакція визначила під статтею. Претензія Олени Жежери була в тому, що посилання не в тому місці, де «ПОТРІБНО» ... змінювати правила під конкретні сайти ми не можемо. На самому ж сайті «Громада Коцюбинського» ми не знайшли ніяких обмежень на використання матеріалів або рекомендацій по зворотнім посиланнях. Та й ця претензія НЕ підпадає під ознаки плагіату, тому що Жежера визнає, що посилання все ж було!

Комментарий Жежеры

Сайт Громады Приирпенья

Для приклада, наша інформаційна політика ДОЗВОЛЯЄ брати та використовувати будь-яку інформацію з нашого ресурсу, з зазначенням посилання на нас в будь-якому місці статті.

Той же Містоінформ  в якості посилання на джерело використовує навіть не назву ресурсу, а дві букви ..., наприклад, ЗП - Зоря Приірпіння. А наші матеріали бере без установки посилання взагалі - обрізаючи водяні знаки, причому в нашому випадку ФОТОГРАФІЇ ЗРОБИВ НАШ ЖУРНАЛІСТ, а не бралися з Інтернету, це ы є випадок саме ПЛАГІАТУ - коли один сайт видає чужі фото як власні, свідомо видаляя посилання правовласника. 

МистоИнформ плагиат

plagiat

Особисто, як редактор, як глава міського осередку Національної Спілки Журналістів приймаю листи і дзвінки з приводу скарг на публікації журналістів моїх видань, тому що мені важливо дотримання основних принципів журналістської етики в Приірпіння. Не виключаю, що контент менеджер може помилитися і не вказати автора, наприклад, фотографії, що ми усуваємо по першому проханню правовласника!

Таким чином резюмую, що «Інформаційний Портал» проти будь-якого виду плагіату, а претензії не що інше як НЕ знання елементарних речей: що таке плагіат та етика роботи в Інтернеті і бажання видати особисті фантазії за реальні факти.

З повагою, редактор «Інформаційного порталу», член Національної Спілки Журналістів України Хафизов Костянтин

-->
Прочитано 4147 разів Last modified on П'ятниця, 23 грудня 2016 20:24
Хафізов Костянтин

Журналіст, редактор газети "Інформаційний портал", голова первинної організації Національного союза журналістів України в м.Ірпінь

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту