Погода: 9°C

Субота, 10 грудня 2016 14:40 Прочитано 1879 разів

9 грудня відбулися збори первинної організації Національної спілки журналістів України в м. Ірпені.

Автор НСЖУ м.Ірпінь
Національна спілка журналістів м.Ірпінь

Головне питання, яке викликало загальну дискусію, це сучасний стан ЗМІ Приірпіння.
Останнім часом в електронних ЗМІ почастішали напади на журналістів, які займають незалежну, демократичну позицію. Журналістська організація Ірпеня, проаналізувавши деякі публікації на сайтах Антикор, Містоінформ, визначила замовний характер цих публікацій, несумлінність у підходах і явне спотворення фактів. Так, численним медіа-атакам останнім часом піддавався Костянтин Хафізов – головний редактор газети «Інформаційний портал», сайтів «Портал Ірпеня», «Портал Бучі», голова первинної організації Національної спілки журналістів України.



На порядку денному розглянуто такі питання: 

1. Аналіз стану ЗМІ Приірпіння.
2. Спроби дискредитації журналістів.
3. Питання журналістської етики. 
4. Різне.


З огляду на той факт, що ЗМІ, якими керує Хафізов, відрізняються відкритістю, об'єктивністю та оперативно висвітлюють злободенні питання політико-економічного життя Приірпіння – нічого дивного в цьому немає. Хафізов не працює анонімно, а його видання мають державну реєстрацію.


В останні роки сформувалася нова генерація журналістської спільноти, яка докладає великих зусиль для захисту навколишнього середовища і перешкоджає знищенню нашого національного надбання – лісів, земельних ресурсів, водних об'єктів, а також унікальної, неповторної культурної спадщини, якими багате Приірпіння.

Якщо порівняти публікації в офіційній газеті міськради «Ірпінський вісник» і на сайтах, які отримують фінансування з допомогою мера Ірпеня, із сайтом того ж «Порталу Ірпеня», то картина виявиться вельми контрастною. Ті інформаційні приводи, які розбурхують громадськість і знаходять своє відображення на «Порталі Ірпеня», в соціальних мережах, не відображаються в офіційній газеті. Про який діалог з громадою може йти мова? Однак, у соцмереж немає законного права впливати на владу, а діяльність ЗМІ регламентована законодавством України. І розвиваючи ЗМІ, зокрема й електронні, суспільство стверджується у своїх демократичних стандартах. Однак не можна стверджувати, щоб «Ірпінський вісник» сприяв розвитку демократичних процесів у суспільстві.


Отримуючи колосальні дотації, «Ірпінський вісник» не дає об'єктивної та актуальної інформації про життєдіяльність громади Приірпіння, не веде роз'яснювальної роботи пріоритетних питань державної політики, вони, до речі, займають трохи більше 5% газетної площі або взагалі відсутні, що не відповідає закону про ЗМІ. Офіційна газета міськради Ірпеня, на відміну від демократичних ЗМІ, не відображає громадську думку жителів з тих суспільно-політичних процесів, які відбуваються на місцевому рівні та в Україні.


По жодному з нагальних питань, які хвилювали громадськість останнім часом, – ціноутворення тарифів ЖКГ, продаж землі, охорона культурної спадщини, проблеми медицини і соцзахисту - об'єктивного висвітлення не було, так само як і діалогу газета – читач. У газеті місцевої ради ви не побачите аналітичного висвітлення сесій місцевої ради тощо.

І якщо сучасні електронні ЗМІ дійсно сприяють розвитку громадянського суспільства, то офіційна газета – орган місцевого самоврядування, і наближені до мера Ірпеня електронні ЗМІ, такі як «Правда Ірпеня», «Ірпінь ТБ», Ірпінське міське радіо (яке зараз, через його неефективність, виявляється непотрібним навіть на цих підлеглих ролях) сприяють зміцненню авторитарної влади міського голови, який вкрай цинічно використовує своє крісло і виборну посаду.
Підтвердження цьому – відмова надання інформації та формальні відписки чиновників міськвиконкому на запити журналістів; заборона на контакти з ними без дозволу вищого керівництва; публічні догани журналістам, які відображають не мерську точку зору на нарадах у міського голови, відмова від співпраці з журналістами фахівців, до яких журналісти звертаються за коментарями, тощо.
Підбиваючи підсумки, можна сказати, що офіційна газета міської ради «Ірпінський вісник» з найважливіших ключових питань, що хвилюють громаду Ірпеня, демонструє свою нездатність виконувати суспільно-соціальну місію. Вона по суті перетворилася на інформаційний бюлетень керівної верхівки Ірпінської міськради. І за цю функцію отримує мільйонну фінансову допомогу. Однак така роль комунального ЗМІ суперечить законам України «Про ЗМІ», «Про інформацію».
З огляду на всі доводи та аргументи, напрошується висновок: якщо комунальні ЗМІ служать виключно в інформаційних цілях, вони повинні пройти перереєстрацію відповідно до їхнього реального статусу. А анонімні сайти, які сором'язливо ховають дані про своїх засновників і головних редакторів, – оприлюднити нарешті їх імена згідно із законом про інформацію.


Ірпінська журналістська організація закликає журналістів керуватися у своїй діяльності не тільки Законами України «Про ЗМІ». «Про інформацію» тощо, але і пам'ятати про журналістську етику, яка стверджує, що:
- Свобода слова та висловлювань є невід’ємною складовою діяльності журналіста.

- Служіння інтересам влади чи засновників, а не суспільства, є порушенням етики журналіста.
- Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналістського загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.
- Журналіст зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності.
- Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання.
- Свідоме порушення норм журналістської етики є абсолютно несумісним з професійною журналістикою та піддається громадському осуду.
Розглянута на зборах первинної організації Національної спілки журналістів України в м. Ірпені.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 1879 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту