Погода: 15°C

П'ятниця, 11 листопада 2016 07:58 Прочитано 3236 разів

Розстрочку на комунальні послуги можуть отримати лише власники квартир, для приватних будинків така послуга недоступна

Автор Наталія Черненко

     Після значного зростання тарифів на комунальні послуги, перед багатьма родинами постало питання неможливості їх сплатити. Особливої актуальності це набуває з настанням опалювального періоду.




     Щоб полегшити процес оплати комунальних послуг, минулого року Мінсоцполітики України та Уряд «потурбувалися» про українців, активно пропонуючи адресну безготівкову допомогу сім’ї на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг, тобто оформлення субсидії. Багато хто поспішив оформити субсидію, оскільки це був єдиний варіант не залізти у борги.
     Цього року уряд Гройсмана знову «проявив турботу» і дав можливість оплачувати комунальні послуги в розстрочку уже з листопада 2016 року.
Механізм оформлення розстрочки прописаний у постанові Кабміну «Про зменшення фінансового навантаження на споживачів в оплаті за послуги централізованого опалення шляхом створення умов для отримання розстрочки на оплату за послугу з централізованого опалення», який був затверджений 19.10.2016 року.
     Але як це відбувається на практиці, я вирішила перевірити самостійно. Звернувшись за роз’ясненням щодо оформлення розстрочки до представників Ірпінського відділення «Київоблгазу», мені сказали, що ні про яку розстрочку вони не знають. Зателефонувавши на гарячу лінію «Київоблгазу», отримала таке пояснення: «Розстрочку наша установа не надає, але можна звернутися до регіонального представництва і зробити реструктуризацію оплати за природний газ за вже надані послуги. Якщо споживач не зробить реструктуризацію, це буде вважатися боргом і «Київоблгаз» може відключити боржника. Для реструктуризації потрібно написати заяву і за потреби надати документ, який підтверджує неспроможність здійснити оплату». Отже, виходить, що власники приватних будинків не можуть оформити розстрочку на оплату за користування природним газом. Така послуга доступна лише для власників квартир, які користуються централізованим опаленням і не оформлювали субсидію.
     Щоб оформити розстрочку власникам квартир потрібно звернутися до виконавця послуги з централізованого опалення із заявою про надання розстрочки на оплату послуги з централізованого опалення. Теплопостачальна організація, починаючи з місяця подання зазначеної заяви щомісяця протягом опалювального періоду нараховує 50 % плати за послугу з централізованого опалення. Сума неоплачених протягом опалювального періоду 50 % плати за послугу з централізованого опалення нараховується споживачу протягом міжопалювального періоду щомісяця рівними частинами з травня по вересень включно.

zayava

     На перший погляд здається, що держава дійсно намагається зменшити фінансове навантаження на бюджет українських родин. Але чи так це насправді?
Нещодавно довелося побувати в Ірпінському центрі соціального захисту і стати свідком того, як працівники обговорювали субсидії. Із почутого мною випливав лише один висновок: співробітники соцзахисту категорично не рекомендують оформляти субсидії своїм родичам, адже, за їх словами, у разі продажу нерухомості доведеться повернути державі усі отримані кошти на субсидію. Офіційних даних про такі випадки звісно немає, але такий варіант виключати не можна.
     Щодо розстрочки, то фахівці також застерігають щодо її оформлення. «Влітку, коли людям потрібно буде оздоровлювати дітей, або їхати на відпочинок, все одно доведеться платити. Більше того, має бути оформлений договір розстрочки, формально борг, на який у випадку порушення графіку платежів, може нараховуватися пеня та штрафні санкції. По суті, це боргова розписка, яка прив’язує людей», – вважає голова «Союзу власників житла України» Олексій Кучеренко.
     Усі «за» і «проти» у разі оформлення субсидії чи розстрочки передбачити неможливо, тож дане питання залишається відкритим. Зрозуміло тільки одне, доля простих українців не дуже турбує державних діячів. Високі тарифи на комунальні послуги, низька заробітна плата і пенсії, урізання пільг для соціально незахищених категорій – не додає популярності владі. А субсидія та розстрочка – це чергова спроба мінімізувати можливе незадоволення громадян.

34

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 3236 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту