Погода: 15°C

Вівторок, 10 вересня 2019 12:02 Прочитано 1826 разів

Оверко захищає будівництво “Синергії Сіті” черговим обманом

Автор Ірпінь онлайн

Маркетингова кампанія по продажу житла в новому житловому комплексі на заплаві річки Ірпінь розпочалась не так давно, а його забудовник Ігор Оверко вже отримав чимало незручних запитань щодо законності та надійності забудови. Та стратегія його захисту включає в себе лише замовні статті та чергове відеозвернення до своїх інвесторів, в якому він називає обгрунтовані до себе претензії – фейками. Арешт ділянок, знесення та націоналізація будинків на заплаві, а також несплата податків – закиди, що вже не вперше звучать в адресу Оверка, та він досі не може надати чіткого документального спростування жодному.



У нещодавньому відеозверненні після шквалу критики в свою адресу, Ігор Оверко зробив спробу прикинутись порядним забудовником, розвінчуючи нібито фейки, що поширюються мережею. На відео він запевняє своїх “клієнтів”, що “Синергія Сіті” – цілком законний та безпечний проект, а мешканці вже збудованих його компанією будинків не мають жодних проблем зі своїм житлом. 

Та довіри до його слів не виникає, адже ще зовсім нещодавно в такому самому зверненні на місці нового ЖК “Синергія Сіті” Оверко обіцяв збудувати школу, яка до цього часу вже б мала бути готова. Та зараз на цій ділянці видніються дві багатоповерхівки і досі не було жодних пояснень від забудовника,  лише нова обіцянка – збудувати школу в іншому місці. 

Щодо проблем жителів інших будинків Синергії, то вони теж наявні. Ще зовсім нещодавно розростався скандал навколо облаштування під’їзду до нового ЖК “Синергія 2+” та тотальний дефіцит паркувальних місць для його мешканців. Також жителі району, де розташовано найбільше ЖК від Оверка вже не перший рік бідкаються через щільність забудови та відсутність належної інфраструктури

Ми вирішили розібратись, чи дійсно Ігор Оверко відповів на незручні запитання, чи це чергова спроба відвести увагу преси та інвесторів від будівельної афери на заплаві. 

Арешт ділянок – БУВ

На даний момент на ділянках, на яких ведеться будівництво Синергії Сіті дійсно немає юридичних обтяжень. Рішенням Ірпінського міського суду  6 листопада 2018 року з ділянок 3210900000:01:170:1125 та 3210900000:01:170:1126 був знятий арешт, який був накладений в січні 2018 року. Ділянки були під арештом майже весь 2018 рік і тут варто зазначити, що їх заарештували як докази по кримінальному провадженню № 42017111200000814, заведеного на ексмера Ірпеня Володимира Карплюка по факту незаконної зміни цільового призначення заплавних земель річки Ірпінь сільськогосподарського призначення площею понад 18 га на землі під багатоповерхову забудову шляхом зловживання службовим становищем.

Та як би Ігор Оверко не демонстрував чесність стосовно відсутності обмежень та обтяжень щодо цих ділянок, відповідати йому ще є за що. По-перше, не всі ділянки, на яких планується зведення “Синергії Сіті” призначені для багатоповерхової забудови. Наприклад, цільове призначення ділянки 3210900000:01:170:1127 на Публічній кадастровій карті України зазначене “Для ведення особистого селянського господарства”. 

По-друге, початок будівництва припав на період, коли ділянки ще були під арештом, хоч місцева влада на чолі з послідовницею Карплюка Анастасією Попсуй все ще обіцяла на цьому місці школу. 

Та наприкінці осені 2018 року стало зрозуміло, що школи не буде, адже замість трьох поверхів продовжувала зводитись будівля зі значно більшою поверховістю. Саме тоді виявилось, що документів на це будівництво(школи в тому числі) не було, жодних дозволів та декларації про початок будівництва не подавалось, ділянка під арештом і це означало, що жодні дії на цих ділянках, в тому числі будівельні – заборонені.

Знесення будинків – МОЖЛИВЕ

Під цим пунком Оверко наголошує, що будинки, які здані в експлуатацію і в яких на житло оформлено право власності жодним чином не можуть бути знесені. І хоч жодних гарантій Оверко поки давати не може, бо жоден з будинків нового ЖК поки не збудований та не прийнятий в експлуатацію, насправді існує багато ризиків, при яких саме ці будівлі на заплаві річки Ірпінь згодом можуть бути зоні ризику навіть після введення в експлуатацію. Вони пов’язані саме з розміщенням, адже заплавні землі не призначені для будівництва, а їхнє цільове призначення змінювали незаконно. Всі будинки може чекати підтоплення, а також можливі часті пожежі в цій зоні заплави, адже там є глибокі поклади торфу, що легко займаються. 

В Україні вже є прецедент знесення багатоповерхівки, збудованої незаконно. У Львові на ділянці, цільове призначення якої – присадибна ділянка, була зведена багатоповерхівка, а її власник, за словами журналістів, через суди намагався зобов’язати Львівську міську раду видати йому необхідні для початку будівництва документи, проте суд їх не підтримав. Тому причинами демонтажу стали непристосованість ділянки для багатоповерхової забудови та низька якість будівлі. 

Тому Оверко, навіть попри наявність вже збудованих і зданих в експлуатацію будинків, не може гарантувати належної якості та безпеки нового ЖК. Адже за висновками екологів, будувати на заплавних землях – небезпечно не лише для майбутніх мешканців, а й для всієї екосистеми регіону. 

(Не)сплата податків

За словами Оверка, за 2018 рік його будівельна компанія сплатила понад 100 мільйонів гривень податків, близько 50 мільйонів з яких були зараховані як пайова участь. Та цікаво те, що саме ця заява Оверка була спростована ще задовго до того, як була зроблена. По-перше,  у відповідних державних органів, в тому числі і Державної фіскальної служби України, запитання до забудовника виникли ще наприкінці 2018 року. 

Схема з ухилення від сплати податків стосується не лише зведення “Синергія Сіті”, а й інших об’єктів, збудованих Оверком. Вона не є унікальною, тому вже давно відома на ринку нерухомості: замовником будівництва стає не компанія, а фізична особа, з якою потім оформляється договір купівлі-продажу. Вартість квартири в такому випадку може бути занижена: наприклад, 10% від вартості сплачується офіційно, а 90%  – “чорною” готівкою. Таким чином, мінімізується оподаткування. За 2015-2018 роки Оверко продав 848 квартир та 28 земельних ділянок, не подавши звітності у відповідні органи, та не сплативши податок. Потенційна недоплата до держбюджету за підрахунками працівників органів фіскальної служби, може сягати 86 мільйонів гривень в тому числі через схеми заниження вартості продажу квартир в житлових комплексах “Синергія 2”, “Синергія 2+”, “Синергія 3”.  Ця інформація опублікована журналістами інтернет-видання ІНФОРМАТОР, і саме на неї часто посилаються активісти у своїх претензіях до Оверка. 

По-друге, не зникає після цього звернення і претензія по сплаті пайової участі, нарахування та цільове призначення якої теж не є прозорим, хоча про це Оверко, як депутат Ірпінської міської ради, міг би прозвітувати детально.  Та справа в тому, що і тут застосовується чергова схема ухилення від сплати коштів до вже місцевого бюджету, адже згідно документів, міська рада приймає пайову участь не грошима, а виконаними роботами, вартість яких часто неможливо перевірити.  Відповідно, їхню вартість можна самовільно збільшувати, а можна і взагалі – виділяти гроші на об’єкти двічі, як це було з парком “Центральний” під керівництвом Володимира Карплюка.

Отож, досі питання про те, чому почав будувати без дозволів та як їх пізніше отримав – відкрите, а всі процедури попереднього продажу житла – зовсім не прозорі. Намагаючись захистити свій проект, Ігор Оверко вчергове довів, що зовсім не боїться проводити земельні афери при теперішній владі. 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Прочитано 1826 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту