Погода: 2°C

Вівторок, 15 січня 2019 08:15 Прочитано 4870 разів

Олексій Зіневич, громадський діяч, засновник проектів «Громадська ініціатива», засновник ІА “Погляд”, власник групи компаній “Бест” про перспективи розвитку міста

Автор Світлана Гуренко
Олексій Зіневич

- Майбутній рік — це рік виборів: президентських, до Верховної Ради, як думаєте, хто може завоювати довіру ірпінців?

- Я впевнений, що команда “Нових облич” дискредитувала себе остаточно. З огляду на те, як пройшли 2018 рік і попередній: з корупційних скандалів все розпочалося і закінчилося гучним скандалом з генпланом. Природно, що згідно соцопитувань, “Нові обличчя” втрачають рейтинг: лише 13% із людей, які визначились, готові віддати їм свої голоси.

Media





Тоді як колись вони перемогли з результатом понад 30%. Представники цієї партії й самі усвідомлюють, що їхня каденція добігає кінця, і, відповідно, хочуть монетизувати свої політичні активи.

Ситуація на завершення року показала в який спосіб вони діють: вони готові на все, або затриматися в Ірпені подовше, але так не буде.

Хто отримає підтримку? Отримають підтримку щирі люди, професіонали, активні мешканці Ірпеня. Ми зараз бачимо, як зростають молоді активісти, вони стають сильнішими. Та сама Маріель Славська розгортає потужно свою діяльність, та сама Михайлина Скорик, яка активно веде громадську роботу, розвиваючи групу у Фейсбуку, ті самі “Свободівці”, які скрізь підставляють плече і не заплямували себе голосуваннями за дерибанні питання в раді.

Якщо взяти різні громадські об'єднання Ірпеня - формальні чи не формальні, квартальні комітети міста, то вони народжують десятки нових лідерів, які мають стати депутатами наступного скликання місцевої ради. Саме вони, на мій погляд, мають формувати порядок денний Ірпеня  з огляду на те, чого хоче громада, а не так, як це вигідно окремим бізнесовим інтересам окремих забудовників.

 

- Які проблеми залишаться в цьому році, які перейдуть в наступний?

- Впевнений, що майже всі проблеми Ірпеня, які ми обговорюємо нині, перейдуть у наступний рік. Ми бачимо в цьому році суттєве загострення проблем з освітою, з охороною здоров'я.

Так, стаціонарна лікарня на вулиці Садовій, яка закладалася як проект ще в 2016 році, досі не побудована. Під великим питанням те, чи буде вона побудована взагалі.  Темпи будівництва дитячих садків в Ірпені вкрай низькі - місту вже треба не менше 5 нових комунальних садочків. По генплану-2012 на таку кількість висоток їх мало бути 10, а здано лише два  - дуже маленькі.


Більше того, влада не залучає субвенції з обласного бюджету для того, щоб це будувати, не дивлячись на те, що суттєві кошти Ірпінь відправляє в обласний бюджет. Садочок на Курортній міг би вже 2 роки працювати, але його все ніяк не добудують, хоча по його периметру за цей час уже заселено кілька висотних будинків.

Ми бачимо загострення інфраструктурних проблем: затори на виїзді до Києва, вода неналежної якості, електрику відключають щотижня. Всі ці проблеми треба буде вирішувати в наступному році і навіть в найближчі 5-7 років.

Зрозумійте правильно: я не кажу, що в місті зовсім нічого не робиться, я кажу про пріоритети. Бо, навпаки, ті проекти, які несуть швидку  фінансову або піар вигоду для команди, яка зараз закріпилася в місті — активно фінансують, проте практичної користі для пересічних мешканців вони не несуть. На жаль, попри зовнішній тюнінг Ірпінь не став справді комфортним та зручним містом для життя.

- Що потрібно змінити в Ірпені для того, щоб люди відчули реальні зміни життя на краще?

- У першу чергу треба підвищити рівень свідомості громадян — кожен мешканець Ірпеня має право впливати на розвиток міста, у якому живуть. Кожен - запам’ятайте! Громадяни мають вимагати від влади вирішення своїх проблем. Тому що це основа місцевого самоврядування.

Люди мають усвідомити, що окрім них ніхто ці зміни не принесе. Якщо вони очікують, що бізнесмен прийде і вирішить всі проблеми в Ірпені, то вони помиляються - він зароблятиме на цьому місті гроші.
Відповідно, має бути розумний баланс між бізнесом і вимогами громади, які вона ставить. Це має бути взаємовигідне співіснування, яке дає плюси і тій, і іншій стороні. Будь-який дисбаланс в цьому питанні породжує втрати в бізнесі або, навпаки, бізнес паразитує на громаді. І те , і інше не прийнятно, на мій погляд.

- Тоді одним з головних побажань для людей в наступному році — бути свідомими?

-  Саме так, бути свідомим і активними. Тобто вони мають усвідомити, що крім них їх проблеми ніхто не вирішить. Цікавий приклад характеризує цей рік. Це афера Вишнякова з інвесторами БГМ, так званий мікрорайон “Благодатний” - навіть в ці святкові дні мені через Фейсбук надходили скарги від цих людей.

Забудовник зібрав гроші, почав будувати і... покинув. На цьому все. Два роки ошукані інвестори ходили, просили, вимагали... Потім, коли ми з ними почали спілкувалися, я їм пояснив, що крім них ці будинки ніхто не добудує. Така реальність.

Вони зараз створюють кооператив, скидаються грошима і закінчують ту недобудову, в яку вони інвестували кошти, з контролем повним фінансів. Так, там є й інша проблема: люди вклали в будівництво на етапі котловану і будувати треба з нуля, це дуже складна історія. Але іншого шляху, як людям самим влазити і розбиратися, що треба зробити, немає. Ніхто не прийде зовні вирішувати наші проблеми в Ірпені - це має усвідомити кожен мешканець міста. Лише ми самі можемо все змінити.

- Але ситуація це жахлива - люди двічі вкладають гроші в своє житло.

- Згоден, ситуація жахлива. Люди мають бути пильними - вони мали б звернути увагу на те, що вони платять за житло дешевше ринкових цін. Тим більше, цей забудовник причетний до багатьох скандалів з сумнівними схемами. Варто враховувати подібні нюанси, інвестуючи в квартири в Ірпені і не тільки тут.
Усе це робить людей більш досвідченими: наступні покупці квартир на подібному гіркому досвіді інших інвесторів, мають приймати рішення щодо купівлі житла. Думаю, що багато, хто розглядає питання інвестування в нерухомість в Ірпені. Тож необхідно цей досвід враховувати.

Та попри все я впевнений, що наступний рік буде кращим, ніж попередній. 2018-й пройшов у великій боротьбі і консолідував багато людей. Шлях, який ми наразі проходимо, не є унікальний. Багато країн Європи та США стали взірцем демократії, де чітко вибудувана система противаг і немає певної домінуючої сили, яка вирішує все, саем через такий гіркий досвід.

Підсумовуючи минулий рік, ми аналізуємо та визнаємо і власні помилки, зокрема те, що даремно розраховували на центральну владу чи правоохоронців. Повторюся: ніхто з “зовні” не вирішить наших проблем.

Але будуть вибори, ці вибори мають привести до влади нових людей і, відповідно, зміни. Або ж цього не відбудеться, і тоді люди будуть і далі чекати, нічого не вирішуватиметься, а проблеми накопичуватимуться і надалі. Це процес. Або ми робимо все самі і зараз, або ми сидимо і чекаємо поки, можливо, виростуть наші діти, що будуть більш свідомими і принесуть необхідні зміни.

Про Олексій Зіневича

Олексій Зіневич - підприємець та громадський діяч, який налагодив успішний бізнес з нуля - групу компаній “Бест”  - не лише в Приірпінні, а загалом у 50 містах Київської та Житомирської областей. Детальну біографію читайте на сторінці Громадська Ініціатива Олексія Зіневича.

Бесіду вела Світлана Гуренко

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 4870 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту