Print this page
П'ятниця, 03 листопада 2017 08:35 Прочитано 2614 разів

Відео: Дмитро Чібісов про присвоєння керівниками міста бюджетних грошей і не тільки

Автор Стоп Корупції

Столичний регіон називають чи не найскладнішим в плані злочинного видобутку надр, знищення заповідних зон та зведення на їхньому місці висоток.

Часом корупційні ниточки й незаконні схеми приводять до міського та районного керівництва.

Media



Чого вартує боротьба з високопосадовцями, як вміло та за законом чинити опір злочинцям та що робити власникам помешкань у незаконно зведених висотках – читайте в інтерв'ю з прокурором Київської області Дмитром Чібісовим.

СК: Пане Дмитре, розкажіть про цікаві справи, над якими працює прокуратура Київської області.

 

Є цікавий випадок по піску, ми виявили об’єкт, на якому шаленими обсягами видобувалися копалини. Це був об’єкт у Вишгородському районі, де, фактично, завдяки трьом баржам пісок вивозився. Кожна баржа могла вивезти приблизно до 3-ох тисяч тонн. Ми зупинили цю діяльність, техніку вилучили, видобуток припинили.

Звісно, жодної копійки до бюджету з цієї діяльності не надходило, громада нічого не отримувала..

Знову ж таки, для припинення незаконної діяльності ми робили багато корисних справ з активістами, хочу подякувати організації “Стоп Корупції”, яка виявляла спільно з нами факти незаконного намиву піску Це було і в Святошинському районі, і в деяких інших районах. Завдяки спільним діям зупинено незаконний видобуток піску, що завжди був бичем для Київщини, як і незаконна вирубка лісу. Додам, що буквально на цьому тижні ми скерували до суду провадження по незаконній вирубці лісу.

СК: А де, якщо не секрет?

Якщо не помиляюсь – Вишгородський район.

СК: І багато там?

Ми затримали машину, яка вивозила. До речі, у нас є гаряча лінія, просимо звертатися усіх, хто фіксує факти незаконної рубки зелених насаджень. Все це береться до уваги, перевіряється, ми співпрацюємо з громадянами, які до нас звертають. Доволі часто я сам їм телефоную, питаю, з’ясовую всі обставини.

Стосовно інших гучних справ – можу зазначити трансплантацію органів. Це, зокрема, випадок, коли двоє громадян Туреччини домовились про свої чорні оборудки в Україні. Один з них – власник української клініки, інший – перебував у Туреччині. Завдяки громадянам України ці особи були затримані, перебували під вартою. До речі, їм був обраний запобіжний захід у вигляді застави у понад 70 млн грн, що, фактично, є рекордним для Київщини.

Зловмисники розшукували молодих осіб, зважаючи, в першу чергу на соціально незахищених, наприклад, один з потерпілих був сиротою, у нього на утриманні перебували діти, сестра, брат і цивільна дружина.

Недавно ми закінчили досудове розслідування по кримінальному провадженні за підозрою низки осіб у кримінальному провадженні, яке ми розслідуємо стосовно фактів неправомірних дій міської ради, зокрема, статті 191 (Розтрата бюджетних коштів), статті 366 (Підробка документів), статті 358 (Підробка використання документів), статті 205 (Фіктивне підприємництво).

Також прокуратурою Київської області здійснюється досудове розслідування актуального кримінального провадження, якраз пов’язаного з протиправною діяльністю керівництва Ірпінської міської ради. На даний час вже оголошено підозри двом заступникам міського голови. Ба більше, оголошено підозри низці осіб – директору комунального підприємства Ірпінської міської ради, особі, яка була задіяна у сфері відмивання коштів і розподіленні бюджетних тендерних процедур в обхід процедур при здійсненні різних закупівель. Нам вдалося встановити, що керівництвом міської ради було організовано схему, при якій через підставних осіб, зокрема і покійників, інвалідів з інших регіонів, які жодного відношення до бізнесу ніколи не мали, зареєстрували підприємства та займалися відмиванням грошей.

Фактично встановлено, що лише одним з підприємств було виведено готівкових коштів на суму 19 млн грн. Якщо говорити стосовно інших оборудок – наразі проводиться ряд експертиз. Встановлено, що тендери на десятки мільйонів гривень були проведені з порушеннями. Ми це доводимо, опираючись на матеріали кримінального провадження, і вже зараз в нас є певні висновки про нанесені державі збитки. Також встановлено, що для цього підписувались фальсифіковані документи, зокрема з покійниками, з інвалідами, які не могли пересуватись і, тим паче, надавати якісь послуги.

Найцікавіше полягає в тому, що кошти отримувались від забудовників начебто для соціальних проекті, для громади. А насправді громада з цього не мала нічого. Схема така: нам кажуть – ми хочемо допомогти громаді зробити дорогу, парк, сквер ще щось. Отримують від них готівкові невраховані кошти і говорять: ми їх використаємо для того, щоб зробити якусь роботу. Паралельно запускається процес по бюджетній процедурі, для того, щоб знову ж таки з порушенням вимог виділити на підконтрольні підприємства кошти, які також начебто мали провести ці роботи. Тобто і там отримали, і там.

Через брудні схеми привласнення грошей керівництву міської ради планується оголошення певних процедурних рішень. Кваліфіковано злочин за ознаками кримінального кодексу, передбаченого ст. 255. Це злочинна організація, тобто найвищий ступінь злочинної організації, яка має певне розподілення ролей, певну ієрархію, певні взаємовідносини і в кожного свої обов’язки.

Крім того, є цікаві факти, пов’язані з тим, що на місцевих активістів здійснювався тиск як і психічний, так і фізичний. Дійшло навіть до того, що вже в нас є кримінальне провадження, по якому доведено, що групою осіб було здійснено певні заходи по контролю за однією особою, яка проявляла активну соціальну позицію. Активіста переслідували, а згодом один зі зловмисників проник до його помешкання і заподіяв тілесні ушкодження. Зловмисника вдалося затримати він має фахову бійцівську підготовку. Зараз проаналізовані усі матеріали. Встановлено, що чоловік залучався до фізичного спротиву активістам, які виступали проти незаконної забудови.

СК: Чи відчувала прокуратура якийсь певний тиск чи супротив у розслідуванні цих справ? Можливо, судді чи адвокати себе неадекватно поводили чи погрози слідчим були?

Однозначно, погрози були, дійшло до того, що на судових засіданнях ці особи заявляли прокурорам погрози. Приходили також представники сторонніх організацій. Ми вже зареєстрували низку проваджень щодо незаконного впливу на наші органи. Мені теж надходили повідомлення з погрозами.

Зауважу, що це системна діяльність, за яку певні люди отримують певні кошти. В мене є інформація про те, що шалені кошти платяться для того, щоб дискредитувати ту чи іншу особу, слідчого, прокурора. Я в своєму житті багато бачив, це не перший і не останній випадок, проте я впевнений, що справедливість візьме гору.

СК: Пане Дмитре, скажіть, будь ласка, чи можна наразі говорити про якісь загальні суми збитку для бюджету?

Я не можу повідомити деякі обставини, але можу сказати, що в нас вже є сума бюджетів. Я впевнений, що це будуть суми не порядку навіть одного мільйона гривень. Це суми багатомільйонні. Я можу лише одне зазначити: скоро ми будемо оголошувати підозри тим особам, які винні в цьому. Кошти просто привласнювалися і розподілялися між собою впродовж тривалого часу. Так ось, йдеться про десятки мільйонів.

Громада від цього дерибану тільки отримує шкоду. Вона не має достатньої кількості нормальних дитячих садочків, школи переповнені, лікарні в неналежному стані, відсутнє нормальне водопостачання, електропостачання, утилізація тощо. тому А все через те, що кошти, виділені для цих об’єктів, спрямовувались зовсім на інше. На збагачення кола злочинних осіб. Тому говорити про цифри я зможу, коли оголошу підозру.

Якщо б привласнені кошти віддати людям, громада відчула б разючі зміни.

Крім того, в нас є випадки, пов’язані з позовною діяльністю. Ми плануємо оскаржити незаконну видачу земель, які роздавалися в неймовірних масштабах. Ба більше, наділи розподілялися між своїм, наближеним до влади, оточенням. Людям, які дійсно потребували землі, лише інколи щось перепадало, але це був такий собі антураж, який був покликаний відволікати увагу громади від незаконної рубки лісу, нелегального будівництва та привласнення територій.

Як приклад – майже півтори тисячі гектарів на території Ірпінської міської ради були роздерибанені й роздані «потрібним» особам.

СК: В який період це трапилось?

Це трапилося під час діяльності одного з керівників чинної міської ради. Окрім того, в нас є інші цікаві випадки, коли землі вдавалося повернути у власність держави, проте згодом дивним чином вони знову опинялися в руках певного кола осіб.

Проте попри усі намагання повернути вкрадене державі, ми не хочемо, щоб від рук зловмисників згодом потерпали невинні люди. Наприклад, необізнана людина може придбати житло, збудоване без дотримання усіх необхідних норм, дозволів тощо. Проте в даному випадку забирати у потерпілих помешкання вже ніхто не буде.

Ми хочемо лише вберегти той ліс, який залишився, хочемо, щоб він не перепав забудовникам-злочинцям, які на заповідних територіях збудують чергову висотку. Адже дедалі частіше за ширмою дерев доводиться бачити місця масової вирубки, пустир чи забудову. Ми хочемо зберегти те, що ще залишилось, щоб громада мала можливість гуляти з дітьми там, де нормальні екологічні умови. Мала можливість хоча б вийти кудись, подивитись крім висоток на природу. Ми хочемо зробити так, щоб ті люди, які винні в цьому, були притягнуті до відповідальності, щоб інші не хотіли чинити подібну шкоду громаді.

Нещодавно через це мені приходили повідомлення з погрозами, часто доводиться зіштовхуватися з брехнею, провокаціями та істерією. Але цю істерію можна легко пояснити: зловмисники розуміють, що за свою діяльність рано чи пізно доведеться відповідати.

У нас вже є рішення суду, яким визнано винним першого заступника міської голови Ірпеня у вчиненні корупційного діяння. Крім того, ми перевіряємо інші факти. Приміром, як людина могла купити за рік стільки, скільки офіційно не заробила за все своє життя? Якщо тільки машина коштує майже втричі більше річного заробітку. Де бере шалені кошти людина, будучи звичайним держслужбовцем? Відповідь така: верхівка міської ради та її оточення відчувало себе чудово в матеріальному плані, а люди отримували лише «подачки», водночас влада робила вигляд, що втілює якісь проекти.

СК: Є маса скептиків, які розповідають, що Карплюк буде сидіти в кріслі мера роками, нічого з ним не зроблять.

Я відчуваю, що сурова відповідальність закону його настигне й він буде відповідати по всій суворості закону. Я впевнений в цьому, бо свою справу завжди доводжу до кінця, тому цю теж доведу. Я впевнений в тому, що кожен небайдужий активіст, кожна цілеспрямована людина незламна всередині.

Я впевнений, що ми розставимо всі крапки над «і». Попри істерику в пресі, попри безглузді публікації з метою нашої дискредитації. Громадськість бачить, що ми відстоюємо її інтереси.

Я хочу, щоб прокуратура була надійною опорою як активістів, так і звичайних людей. Жодний місцевий активіст не скаже вам, що його в прокуратурі області не чують. Ми чуємо їх і ми турбуємось за них, працюємо для того, щоб люди і громада відчули справедливість.

Посада – річ тимчасова, повірте. Люди все бачать, роблять висновки, я впевнений, від них лише залежить, скільки часу посадовець буде сидіти у своєму кріслі.

СК: Пане Дмитре, чи можна говорити про те, що вам в розслідуванні чимось допомагає діяльність активістів?

Так, дуже допомагає, тому що це люди, які живуть певними ідеалами. Я за характером перфекціоніст і реаліст водночас, тому хочу в майбутньому досягнути того, щоб з нас брали приклад інші, щоб Україна стала правовою державою, в якій шанували б закон та ліквідували корупційні схеми, знищили побутову корупцію – в школах, садочках, лікарнях. Наразі вдається бачити багато позитивних змін, зауважу, що багато з них відбувається з допомогою громадських активістів.

Чому в нас немає законних забудовників, які можуть відкрито зайти, дати людям роботу, чому в нас немає відкритих тендерів, натомість чому в документах фігурують імена покійників, підставних та вигаданих осіб?

На жаль, у нас уже немає загального нагляду, який був, на жаль, зараз ініціатива прокурора можлива лише в рамках кримінального провадження або представництва інтересів. І ми вже не маємо можливості зайти на підприємство без цього факту і перевіряти, чи є там порушення. Ми вже маємо діяти, коли якась інформація є. Тому в цьому питанні нам дуже допомагають активісти. Вони самі фактично проводять певні розслідування, певні висновки, отримують інформацію. Нам дають підстави для того, щоб ми уже починали певні дії, опираючись на закон.

Жодне звернення активіста не залишається без уваги, ми допомагали в тому числі й по інших справах по Ірпеню. Наприклад, де хотіли парки забудувати, ми в цивільні спори спеціально входили як прокурори в інтересах громади, в інтересах держави, щоб підтримати їх. І зараз логічно доводимо кримінальні провадження до кінця.

Тому роль активістів дуже визначна, це люди які, на мою точку зору, іноді жертвують собою, щоб підтримати інших. Вважаю, що треба проявити повагу та бути вдячними їм за це, адже небайдужі представники громадськості – це, певною мірою, значний суспільний рушій.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Прочитано 2614 разів