Погода: 2°C

Вівторок, 18 липня 2017 09:04 Прочитано 2903 разів

Дитячому закладу оздоровлення та відпочинку санаторного типу «Дружний» відмовлено в реєстрації землі. Чому?

Автор Олена Москаленко

Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку (ДЗОВ) санаторного типу «Дружний» в Ірпені – один з небагатьох дитячих таборів, що зберігся діючим, незважаючи на час, революції та реформи.

Його було засновано в 1949-му. Заклад 68 років поспіль приймав юне покоління на оздоровлення.



Якщо підрахувати, скільки дітей відпочили в ньому від дня заснування, – набереться населення цілого райцентру. А якщо проаналізувати географію відпочиваючих – то вона охоплює не лише Україну, а й сусідні держави. 

До всіх переваг санаторно-оздоровчої бази тут завжди додається «чисте повітря». Дійсно, оскільки на цій ділянці площею 12,02 га росте змішаний ліс, то цілюще повітря зберігається тут всупереч новобудовам, які кільцем охоплюють прилеглу територію. Унікальний природний ландшафт «Дружного» і його кліматичні характеристики дозволяють говорити про заклад як про дитячий курорт Ірпеня, який має свою законодавчу «охоронну» базу.
Однак гектари землі, що належать оздоровниці, розпалюють апетити міської влади, яка, схоже, дуже хоче «відкусити» від неї багатства, що належать юним громадянам країни. Боротьба за територію ДЗОВ «Дружний», непомітна на перший погляд, триває давно, проте останнім часом вона активізувалася з новою силою. Причина – реєстрація у Держгеокадастрі меж цієї земельної ділянки на місцевості.

До речі, адміністрація дитячого закладу спільно з ПАТ «Радар», якому належить «Дружний», уже півтора року намагаються отримати кадастровий номер, однак позитивного результату немає. На їхньому шляху постійно виникають перешкоди, які неможливо подолати. І вирішення питання так затягується, що тут без «інтересу» з боку міської влади явно не обійшлося.

У вересні 2016 року сесія Ірпінської міськради своїм рішенням визначила «Дружному» один рік, щоб зареєструвати у Держгеокадастрі земельну ділянку – територію ДЗОВ. І протягом цього року кошмарить адміністрацію дитячого курорту і засновника, ПАТ «Радар», новими перешкодами, що часом доходить до абсурду.
Знаходиться безліч причин для того, щоб виявити порушення в роботі «Дружного». Стосуються вони в основному оподаткування землі, а також питань пожежної безпеки та господарської діяльності. Неодноразово пропонувалося передати в довгострокову оренду плавальний басейн закладу – єдиний діючий в Ірпені. У 2015 році на базі цього басейну ірпінські школярі весь рік відвідували уроки плавання, а міськрада виділяла кошти на його обігрів. Але з довгостроковою орендою басейну та прилеглої території не склалося. Тому «любов» Ірпінської міської ради до «Дружного» перейшла в іншу фазу: тиску і спроб «покарати» фінансово - податком на землю. Словом, притиснути, а потім забрати частину землі, як це вийшло у місцевих можновладців з Будинком творчості письменників.

Законодавство України звільняє дитячі оздоровчі заклади від земельного податку. Але, щоб це довести і змусити визнати, що відповідні закони 1994 року не втратили силу, потрібні серйозні зусилля, знання і юридична компетентність. До речі, школярі Ірпеня знову виявилися жертвами нелюбові до них з боку міської влади. Та й із заміною ірпінського басейну на ворзельський якось не склалося. Цього року діти залишилися без уроків плавання...
Однак, давайте повернемося до проблем з отриманням дитячим оздоровчим закладом «Дружний» кадастрового номера земельної ділянки. Адже у вересні минає рік, наданий міськрадою на оформлення відповідних документів. Враховуючи той факт, що адміністрація «Дружного» постійно займається цим питанням і виконує всі вимоги чинного законодавства, чому до цих пір вона не отримала документи на землю? Виявляється, унаслідок так званих "помилок" у «Техдокументах із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) дитячого закладу оздоровлення та відпочинку санаторного типу «Дружний». Документацію виготовило комунальне підприємство «Ірпінське земельно-кадастрове бюро» Ірпінського міськвиконкому. «Перетин» ділянок «хххх» з ділянкою дитячого закладу співпадає на 0,0007%!

Про відмову внесення змін до Державного земельного кадастру повідомили (і не раз) державні кадастрові реєстратори відділу міськрайонного управління Держгеокадастру в Києво-Святошинському районі та м. Ірпені Головного управління Держгеокадастру в Київській області. І почалося...

Дві державні установи, що прямо або побічно належать Ірпінській міськраді та ДЗОВ «Дружний», з лютого 2017 року перебувають у процесі листування одна з одною. За останньою інформацією, розробник технічної документації запевняє, що всі розрахунки вірні. Загалом існують норми допуску в 0,2% за «перетин» (а не 0,0007%, які ставлять за помилку). Інша сторона до цих доказів не дослухається і надсилає чергові відмови у реєстрації. Час минає, процес виснажує. До закінчення терміну оформлення документів залишилося лише декілька місяців, а хтось третій, ззовні, спостерігає за цим, поки не виявляючи себе.
На кону – ласий шматок землі, на який уже давно поклали око. Скажете, що це не так і «Дружний» — жертва бюрократичних розбірок по листуванню?
Щось не віриться. Нещодавно Ірпінський будинок творчості письменників позбувся частини своєї території майже без опору. Але за ним не було такої сили, як ПАТ «Радар». Це підприємство більш потужне, недарма ж входить до системи Укроборонпрому. Сподіваємося, що вистоїть.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 2903 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту