Погода: 10°C

Середа, 15 березня 2017 12:31 Прочитано 3087 разів

Конфлікт між мерами Бучі та Ірпіня наростає

Автор Моя Київщина

Рейдерські захоплення в українській політиці – річ повсякденна, особливо в регіонах.

На Київщині ситуація посилюється тим, що одну партію не поділили два куми, хай і колишні.



Нещодавня історія з призначенням на посаду голови Бучанського осередку партії «Нові обличчя» секретаря Ірпінської міської ради Юрія Денисенка засвідчила: мер Ірпеня Володимир Карплюк вирішив підім’яти під себе колись спільний політичний проект, який свого часу було створено разом з мером Бучі Анатолієм Федоруком. Тоді вони були друзями, а їхні дружини були партнерами по будівельному бізнесу в Приірпінні. Утім, впродовж останнього року все кардинально змінилося.

 

Якщо ж говорити про саму ситуацію з партією, то людина Федорука, секретар Бучанської міської ради Василь Олексюк може скільки завгодно розповідати про рейдерство. Проблема в тому, що печатка – не в його патрона Федорука, а в «заклятого кума» Карплюка, який є офіційним головою партії. Людей Федорука в керівництві партії нема, а отже немає й реального впливу на «Нові обличчя».
До речі, заступником по партії мера Бучі є «джинсовик» Петро Щербина, який був медіа-консультантом в одіозного лідера «Посольства Божого» Сандея Аделаджи. Раніше ми писали, про успіхи нинішнього заступника голови «Нових облич». Так, у 2008 році Щербина був керівником інформаційного центру виборчого штабу Леоніда Черновецького та Блоку Леоніда Черновецького, паралельно обіймаючи посади в комунальних ЗМІ столиці. Зокрема, він був першим заступником головного редактора газети «Хрещатик», після чого був в. о. головного редактора газети Київської міської ради «Українська столиця». Щодо його діяльності у газеті «Українська столиця» Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за розтрату 2 млн. грн. Тоді Щербину було затримано. Але дуже скоро його випустили, а справа швидко заглохла. За часів Януковича Щербина вже трудився в апараті та приймальні міністра Миколи Присяжнюка.
Утім, повернемося до історії з «Новими обличчями». Що означає «віджим» партії у контексті майбутніх політичних розкладів у Приірпінні? Варто зосередитися на трьох основних аспектах.
По-перше, якщо дивитися на втрату Федоруком впливу на «Нові обличчя» крізь призму можливих парламентських виборів на мажоритарному окрузі № 95, то в перспективі ведення кампанії відсутність власної «кишенькової» політсили значно послаблює Федорука, якому до того ж зараз і так непереливки: тривають судові розбірки, а прокуратура заявляє про нові і нові підозри у незаконному виділенні десятків гектарів дорогоцінної землі. Тому для того, щоб створювати зараз новий політпроект у мера Бучі немає ні сил, ні можливостей.
По-друге, тепер можна забути про те, що в осяжному майбутньому Буча та Ірпінь створять єдину об'єднану територіальну громаду, про що раніше неодноразово ходили чутки у ЗМІ. Наявність двох рівносильних конкурентів ставить цю перспективу у патову ситуацію.
По-третє, градус протистояння між Федоруком і Карплюком наростатиме. Дії Карплюка свідчать про відповідні плани з експансії цієї частини Києво-Святошинського району.
Для того, щоб прогнозувати подальший розвиток подій, треба відповісти на одне просте питання: у кого з двох чи не найпотужніших земельних «дерибанщиків» Київської області зараз спостерігається більш вигідна ситуація для розширення свого впливу? Відповідь проста: у того, кого зараз не чіпають правоохоронні органи. Себто - у Володимира Карплюка. Чи скористається він цією можливістю? Обов'язково.
Не так давно міськрада Ірпеня оголосила про бажання створити ОТГ з навколишніми населеними пунктами, які знаходяться вздовж Житомирської траси. Враховуючи той факт, що Карплюк, за деякими даними, зумів домовитися з головами сіл Козинці, Хмільне, Рубежівка тощо, це у разі сприяння з боку Київської обласної державної адміністрації може дати йому змогу, по-перше, розширити свою владу за межі Ірпеня, а, по-друге, перевірити ефективність монополізованої партії «Нові обличчя» на своєму «п'ятачку».

Якщо Карплюку, все ж таки вдасться створити таку ОТГ, його перспективи на парламентських виборах теж суттєво покращаться завдяки розширенню електоральної бази на окрузі. Що ж до Федорука, то йому залишається лише захищатися. Утім, варто зазначити, що протягом майже 19 років свого мерства у Бучі, він вичистив всіх серйозних політичних супротивників у місті.
Утім, ситуація з «Новими обличчями» продемонструвала, то мер Бучі Федорук зробив величезну помилку, свого часу пригрівши у своєму близькому оточенні майбутнього конкурента. Адже, за великим рахунком, все, що має Карплюк зараз, він досяг за рахунок паразитування на своєму колишньому шефові. Зараз він в якості повноцінного хазяїна Ірпеня підім’яв під себе колись спільні з Федоруком будмайданчики. Аналогічна ситуація відбулася і з кадрами. Кістяк команди Карплюка, по суті, побудований на оточенні його вже колишнього кума.

Скандал з «Новими обличчями» наочно продемонстрував: в Україні, де не працює приватна власність, не існує і прав на політичну власність. Хоча з якого дива тут мали бути якісь відмінності…

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Прочитано 3087 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту