Погода: 15°C

Неділя, 11 грудня 2016 15:46 Прочитано 2768 разів

Чому парки та площі вигідніше будувати ніж школи та садочки?

Автор
Чому парки та площі вигідніше будувати ніж школи та садочки?

Кількість населення в малому Ірпені за різними підрахунками за десять років зросла від 1,5 до 2 разів. Такий бурхливий приріст населення далеко не результат демографічного вибуху. Більшість нових мешканців Ірпеня це люди, які приїхали «підкорювати столицю» або приїхали в результаті російсько-української війни.




Квартири в Ірпені привабили їх доступними (в порівняння з Києвом цінами), а також потужною рекламою про зелене місто («місто парків»). Не останнім аргументом були близькість до новобудови школи і садочку, про що написано в 90% оголошень про продаж квартир в Ірпені.


Але, що в результаті отримали нові Ірпінчани?

Ті багатоповерхові будинки, які дійсно спочатку стояли в оточені сосон, тепер є епіцентрами джунглів із скла і бетону. Бо раз створений прецедент знищення зелених зон задля будівництва багатоповерхівки поклав початок незворотному процесу знищення міських лісів та скверів, які, для багатьох, свого часу, були вирішальним аргументом на користь купівлі квартири в Ірпені.
Намагання діючого мера В. Карплюка компенсувати знищення курортного ресурсу міста окультуренням міських парків (а фактично, позбавленням їх, життя, бо навіть птахи і ті там уже співають з динаміків) дає результат лише на рівні піару. В Ірпені уже ніколи не буде того цілющого повітря заради якого до мене що вихідних приїздили друзі з Києва, тої камерної затишності потопаючого в зелені маленького курортного містечка, яке приваблювало сюди митців і відпочиваючих з усього Радянського Союзу.


Тепер, колись відомий своїм курортним статусом Ірпінь все більше нагадує спальний район: велика, з порушенням норм ДБН щільність забудови в нових мікрорайонах, відсутність паркінгів та достатньої кількості прибудинкової території перетворили двори в гаражі під відкритим небом; затори на центральних вулицях та дорогах до Києва в часи пік; підвищена загазованість на центральних вулицях та у місцях скупчення новобудов.
Прикро, дуже прикро усвідомлювати, що ми назавжди втратили наш Ірпінь. Що наш Ірпінь, при всій повазі до його нових мешканців, уже став їхнім, тих, хто ніколи не знатиме старого Ірпеня, не розумітиме нашої туги за назавжди втраченим шармом малого містечка.


Їх уже більше ніж нас! вдячні забудовникам за доступне житло, куплені на дешеву рекламу про «місто парків», вони із захопленням підтримують мера-забудовника, який і далі продовжує тягнути місто в безодню соціально економічних та техногенних проблем. Більшість із нових ірпінчан іще не усвідомлюють у що виллються їм , зекономлені гроші на купівлі квартири. Це і багатогодинні втрати часу в заторах по дорозі на роботу в Київ, і відсутність нормального водопостачання у літній період, проблеми з каналізацією та енергопостачанням, а доньку чи сина, не можливо влаштувати до школи чи садочку, хоч би ти став у чергу іще за кілька років до народження дитини.
За останніми даними черга в садочки становить 3500 дітей, а за 2,5 роки правління нового мера було силами забудовника здано лише один садочок чисельністю 75 місць. При фактичному подвоєнні кількості населення в Ірпені не збудовано жодної школи. Уже в цьому році в ірпінських школах було по 8 перших класів із чисельністю по 40 учнів, що в 2,5 рази перевищує розрахункові потужності діючих шкіл. Багато батьків, навіть не намагаються влаштовувати дітей в такі школи, адже і перевантаженість класів і навчання в 3 зміни все це негативно відображається на навчальному процесі. Добре тим, хто маючи авто, можуть дозволити собі возити дітей до Київських шкіл та садочків по дорозі на роботу.
Зверніть увагу на інформацію Інституту «Діпромісто» який розробляв генеральний план міста «Для частини видів обслуговування в регіоні відхилення від нормативного показника забезпеченості не перевищує 20%. До них відносяться магазини, підприємства громадського харчування, загальноосвітні школи, позашкільні навчальні заклади та пожежні депо.
По лікарням, бібліотекам, дошкільним навчальним закладам і територіям фізкультурно-спортивних споруд це відхилення складає відповідно 42,1%, 33,4%, 28,7% та 48,0%.
Забезпеченість такими підприємствами обслуговування як клубні установи, кінотеатри, поліклініки, підприємства побутового обслуговування та спортивні зали у порівнянні з нормативними показниками не перевищує 37%, а рівень відхилення від нормативних показників коливається від 63% до 70%.»

Проблема в тому. Що всяця інформація була актуальною станом на 2007 рік, коли розроблявся генеральний план. Сьогодні ж, через 10 років після того, як кількість населення лише в малому Ірпені зросла, тільки за офіційними даними, більш ніж на 50% (з 39 до 65 тисяч), ці показники, які визначають рівень комфортності життя громади, стали іще нижчими. Але фактичний приріст населення значно більший, тому, що більшість нових ірпінчан (біля половини) з різних причин не прописані за новим місцем проживання.

За десять років в Ірпені зросла лише кількість супермаркетів, збудовано один приватний садочок з недоступною для більшості громадян платою понад 4000 грн та подаровано місту садочок на 75 місць. Але не збудовано жодної школи, знищено єдиний в місті кінотеатр, який виконував не тільки функції кінотеатру, але й був осередком громадського та культурного життя, бо там проводилися різноманітні заходи. Половину дитячої спортивної школи було віддано під фонд зайнятості. В місті нагально стоїть проблема утилізації твердих побутових відходів, та водовідведення, тому, що старі потужності не розраховані на нову кількість населення.

При всіх означених проблемах міський голова продовжує піаритися на будівництві площ та парків, які, як виявляється, є далеко не першочерговими потребами громади. Адже діти не зможуть вчитися на площі, на яку, за словами самого, міського голови було потрачено 200 мільйонів гривень, навряд чи буде доцільно і складувати там сміття.
Більше того, він наполегливо відмовляється вирішувати питання будівництва шкіл намагаючись перекинути це на державу. За його логікою доходи від дерибану та забудови Ірпінської землі і продажу квартир повинні іти в кишені забудовників, а от витрати на будівництво шкіл для покупців квартир у новобудовах, має на себе взяти держава, бо нібито, вона відповідає за освіту. В зв’язку з цим, ми неодноразово чули заяви від мера та його оточення, що міська влада не просто не може, але й не має права будувати школи. Втім, це є відверта брехня, тому, що Законом про місцеве самоврядування чітко передбачено, що міська влада в особі міської ради та міського голови повинна «забезпечити умови для організації навчального процесу». А статтями 28 та 31 Закону України «Про місцеве самоврядування»( інформація для міського голови) передбачено можливість фінансування будівництва та ремонту шкіл з місцевого бюджету та залучення для цього коштів підприємств та організацій. Про те, що місцеві влада може будувати за рахунок власного бюджету школи було підтверджено і Міністром освіти Гриневич в телефонному режимі спеціально для Ірпеня. Втім, ні в програмі соціально-економічного розвитку на 2017 р ні в Стратегічному плані економічного розвиту до 2020 р будівництво шкіл в Ірпені не передбачено. Питання реальності організації навчального процесу на лавочках на центральній площі перед

Ірпінським міськвиконкомом стає реальністю.

В зв’язку з цим наші активісти зараз згідно Статуту територіальної громади міста Ірпеня ініціюють Громадські слухання, на яких хочуть поставити питання ефективності використання Ірпінською міською радою коштів від пайової участі забудовників, які згідно законодавства повинні перераховувати від 4до 10% від собівартості будівництва на розвиток інженерної та соціальної інфраструктури міста. Адже мова іде про сотні мільйонів гривень, які сьогодні практично ідуть на піар потреби міського голови у вигляді парків та сумнівної естетичної цінності площі. На слуханнях активісти хочуть підняти питання про спрямування частини надходжень від пайової участі на будівництво шкіл. Запрошуємо всіх підтримати нашу ініціативу шляхом збору підписів та своєю участю у громадських слуханнях, про час і місце проведення яких буде повідомлено пізніше через соціальні мережи.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 2768 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту