Погода: 12°C

Вівторок, 09 січня 2018 11:26 Прочитано 2412 разів

“Ірпінський вісник”: політичний піар Карплюка за рахунок місцевих платників податків

Автор Джерело: ІА “Погляд”
Редактор Ірпінського вістника Юлія Бережко-Камінська

Газета пропагує ідеологію карплюкізму
Одне з питань порядку денного 44-ї сесії Ірпінської міської ради передбачало затвердження Програми підтримки засобів масової інформації міста Ірпінь, селищ Гостомель, Коцюбинське, Ворзель на 2018 рік КП “Редакція газети “Ірпінський вісник”.



На фінансування тижневика з місцевого бюджету виділили 400 тис. грн. Таким чином, ірпінські можновладці витягли ці захмарні кошти з кишень платників податків для газети, яка фактично піарить їхні діяння, формує суспільну думку в руслі керуючої “лінії новообличчівської партії”.“Ірпінський вісник”: політичний піар Карплюка за рахунок місцевих платників податків

На жаль, газета не вдається до критичного аналізу дійсності: життя міста, подій, які у ньому відбуваються, не проводить журналістські розслідування махінацій ірпінської влади, які гримлять на всю Україну. На її сторінках немає місця для висловлення думок, що йдуть урозріз із ідеологією карплюкізму.

Натомість тижневик під орудою головного редактора Юлії Бережко-Камінської намагається паплюжити справжніх активістів, які переймаються питаннями раціонального розподілу бюджетних коштів на нагальні потреби міста, викривають корупційні схеми мера Володимира Карплюка та його поплічників, захищають залишки зелених зон, які ще не встигли забудувати.

Замість прибутків — марнотратство
Ірпінський осередок Національної спілки журналістів України та представників ЗМІ звернулися до керівництва міста і депутатського корпусу із закликом не затверджувати це бюджетне марнотратство.“Ірпінський вісник”: політичний піар Карплюка за рахунок місцевих платників податків

Адже пропагандистський рупор чинної влади на чолі з Карплюком стоїть на порозі роздержавлення. Не відомо, як витрачаються кошти. Наклад невеличкий, відповідно й незначна читацька аудиторія. Редакція знаходиться у приміщенні міської ради, тому сума оренди — суто символічна. Швидше за все, не сплачується за опалення та електроенергію.

Створення комунального підприємства передбачає надання послуг та отримання прибутку від діяльності. Передплата “Ірпінського вісника” на 2018 рік коштує: 20 грн на місяць, 60 грн — на три, 120 грн — на півроку, 240 грн — на рік. Частково газета розповсюджується уроздріб у кіосках та на розкладках.

Реклама “Опоблоку”
У газеті є різноманітна реклама. Вартість рекламної площі: 8 грн за 1 квадратний сантиметр на першій сторінці, 5 грн — на інших. Не так давно випускали рекламний додаток. Не відомо, чи бере творчий колектив участь у випуску друкованої чи іншої продукції, окрім тижневика.“Ірпінський вісник”: політичний піар Карплюка за рахунок місцевих платників податків

Останнім часом з’явилася й політична реклама. В основному тижневик рекламує “Опозиційний блок” та його лідерів — вихідців з табору регіоналів та інших сил, які намагалися узурпувати владу в Україні та придушити спротив народу. Також фігурували на сторінках Аграрна партія та “Батьківщина”.

При цьому політична реклама може подаватися прямо або завуальовано — так звана джинса, коли розповідається про участь партійних лідерів у певних подіях.

Мільйонні вливання у “Брехунець”
400 тис. грн — це лише перший “транш” від влади на І півріччя. Як свідчать факти, у минулому році “вливання” у рупор Карплюка та його поплічників із “Нових обличь” загалом сягали мільйона гривень! У 2017-му на засіданнях виконкому декілька разів ухвалювалося виділення коштів на десятки тисяч гривень на передплату тижневика для пільгових категорій.

Незаангажована журналістська спільнота переконана, що захмарне дотування міської газети, яку охрестили “Ірпінським брехунцем”, за рахунок платників податків є звичайним марнотратством для бюджету та політпропагандою злочинної влади.

Редактор газети і сайту “Зоря Приірпіння”, член НСЖУ Олександр Наказненко влучно зазначив: “Спочатку влада залазить до кишені платників податків, аби профінансувати вихід комунальної газети, а потім ще доплачує читачам за те, щоб її читали”.“Ірпінський вісник”: політичний піар Карплюка за рахунок місцевих платників податків

Чорні гонорари для ЗМІ Карплюка?
У свою чергу головний редактор “Ірпінського вісника” Юлія Бережко-Камінська на 44-ій сесії запевняла присутніх у залі, що газета є неупередженою та об’єктивною, висвітлює усі сторони життя громади.

Натомість редактриса звинуватила у “спотворенні дійсності, некомпетентності” три місцеві видання — “Погляд”, “Зорю Приірпіння” та “Інформаційний портал”. Вона переймалася питаннями сплати податків, зарплатами у конвертах, “чорними” гонорарами від замовників у “продажних” ЗМІ.

Проте варто їй нагадати, що незалежні видання не спустошують місцеву скарбничку. Їх засновники ведуть свою підприємницьку діяльність на законних підставах і розпоряджаються своїми коштами на власний розсуд.“Ірпінський вісник”: політичний піар Карплюка за рахунок місцевих платників податків

Свого часу бізнесмен Карплюк теж був засновником журналу “Пульсар Приірпіння” та газети “Про Ірпінь”, які фінансував з власної кишені. Ці видання, створені для піару його кандидатури на посаду міського голови Ірпеня, пов’язані з Бережко-Камінською та іншими особами, які брали участь у їх випуску. Тому теж постає питання, як з ними розраховувався майбутній мер.

Редактриса не подала електронну декларацію
Цікаво, що не вдалося знайти електронну декларацію про доходи Бережко-Камінської. У роз’ясненні Національної спілки журналістів України говориться, що головний редактор, його заступник та головний бухгалтер комунального ЗМІ мають подавати цей документ.

Це пов’язано з тим, що вони є посадовими особами юридичних осіб публічного права і виконують адміністративно-господарські або організаційно-розпорядчі функції в державних і комунальних закладах, установах чи на підприємствах.

У неподанні Бережко-Камінською електронної декларації вбачається корупційне порушення, що передбачає відповідальність. Небайдужі громадські осередки уже підготували відповідні подання до компетентних органів, щоб вони провели розслідування.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Прочитано 2412 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту