Погода: 7°C

Середа, 25 жовтня 2017 16:41 Прочитано 4110 разів

Що отримує територіальна громада міста Ірпінь від децентралізації?

Автор Андрій Витяганець
Що отримує територіальна громада міста Ірпінь від децентралізації?

В Україні триває реформа з децентралізації, станом на початок жовтня 2017 року вже створено 665 ОТГ або 5,7 млн. Осіб. Очікують виборів 252 ОТГ. http://decentralization.gov.ua/about слід відзначити, що до 2020 року урядом України планується завершення процесу об’єднання територіальних громад.




За словами експерта з питань децентралізації, голови Центру Громадських Ініціатив Віталія Загайного «в ході реформи децентралізації органи державної влади передають свої повноваження місцевим органам влади, зокрема ОТГ отримують більше повноважень, наприклад в архітектурно-будівельному контролю, збільшення бюджету, розвиток інфраструктури».
В Київській області діє перспективний план формування територій громад Київської області затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 р. № 1206 http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1206-2015-р
В Переліку спроможних територіальних громад зазначена лише Гостомельська об’єднана територіальна громада до якої увійшли Горенська, Гостомельська, Озерська громади.
Глава Офісу реформ Київської обласної державної адміністрації, депутат Київської облради Володимир Удовиченко вважає, що на Київщині в цьому році на вибори може піти Гостомельська ОТГ.
"Центральна виборча комісія повинна розблокувати проведення виборів в ОТГ, центри яких є містами обласного значення – це Ржищівська, Бучанська, Березанська та Гостомельська громади. Там були проблеми зі зміною меж районів і міст", – говорить він.

 

Зараз в Ірпінський міський виконком введено голів Михайлівсько-Рубежівської, Козинцівської, Бузівської сільських рад, які затвердили рішення про добровільне об’єднання територіальних громад сіл Михайлівка-Рубежівка, Забуччя, Бузова, Гурівщина, Буча, Любимівка, Хмільна, Козинці, Діброва навколо спроможної громади міста Ірпеня.

28 травня 2017 року на тридцять п’ятій сесії депутати Михайлівсько-Рубежівської сільської ради доручили Ірпінському міському голові Володимиру Карплюку звернутися до Київської обласної ради з клопотанням про утворення об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром у місті Ірпінь, але до цього часу жодних рішень Київською обласною радою не було прийнято. Місто обласного значення Ірпінь в ході децентралізації не отримає особлих преференцій з боку держави. Вигоду у вигляді збільшення видатків на розвиток інфраструктури отримають лише села, які приєднаються до Ірпеня.
Керівництву міста також не вигідно утворювати Ірпінську ОТГ через проведення до термінових виборів.

Сподіваємося, що до 2020 року Київська обласна рада внесе зміни до перспективного плану формування територій громад Київської області щодо утворення Ірпінської ОТГ і найближчим часом навколишні села, які добровільно об’єднаються з містом Ірпінь отримають поштовх до свого розвитку.

gurivchina

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 4110 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту