Погода: 8°C

П'ятниця, 27 січня 2017 11:50 Прочитано 2427 разів

Чи доведеться українцям міняти водійські права кожні 15 років - Думка працівника МВС

Автор Наталія Черненко

Впродовж останнього тижня у соцмережах активно обговорюються нововведення, які хоче запровадити Міністерство внутрішніх справ, щодо підтвердження дії водійських прав кожні 15 років.

У МВС заявили, що в рамках імплементації європейських угод в Україні планується, що нові водійські права будуть містити мікрочип і діяти не більше 15 років.



«Зараз в Головному сервісному центрі МВС працюють над розробкою законопроекту щодо імплементації директиви 2006/126/ЄС про водійські права. Важливо розуміти, що директива несе рекомендаційний характер. Напрацювання будуть проходити консультації і обговорення. Ми не вигадуємо якісь неіснуючі правила, а користуємося досвідом європейських країн. Нові впровадження спрямовані насамперед на підвищення безпеки на дорозі», – заявила заступник міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва.

Щоб розвіяти чутки з цього питання керівник Головного сервісного центру Владислав Криклій на своїй сторінці у Facebook прокоментував ситуацію.
«Дещо хочу прояснити, аби не здіймалися панічні настрої стосовно обов’язкової заміни всіх водійських посвідчень кожні «5 років».
1. Проект змін до Закону «Про Дорожній рух» ще в стадії розробки, а директива ЄС несе більше рекомендаційний характер, всі напрацювання будуть проходити ретельні консультації та громадські обговорення. Сьогодні або завтра нічого не зміниться.
2. Закон немає зворотної дії. Відповідно, водії, які на момент вступу в дію нових правил матимуть посвідчення водія із терміном дії на 30, 50 років та безстрокові, зможуть користуватися посвідченням відповідно до зазначеного у них терміну.
3. У другій половині 2017 року планується подання на розгляд до профільного комітету Верховної Ради законопроекту, відповідно до якого у посвідченнях водія з’являться додаткові категорії (наприклад, трицикли, квадроцикли та інше). Термін дії становитиме від 5 до 15 років залежно від категорій.
4. Водії категорії «В» зможуть користуватися своїм посвідченням водія 15 років, а водії категорії «С» та «D» – 5 років. Після завершення терміну дії водій має пройти медичний огляд для перевірки психофізичної відповідності. Опрацьовується також питання щодо підтвердження практичних та теоретичних навичок водіїв, щоправда це стосуватиметься виключно професійних категорій «С» та «D», категорії комерційного транспорту, які несуть підвищену небезпеку для учасників дорожнього руху.
Щодо можливих корупційних ризиків:
1. Медичні довідки. Ми дуже розраховуємо на створення МОЗом електронного реєстру довідок, тобто ліквідацію різних фіктивних «папірців» з доставкою додому або офісу.
2. Екзаменаційна система. Ми працюємо над системою змін у площині отримання посвідчення водія – це розробка нових екзаменаційних білетів з категоризацією питань та встановлення відеофіксації під час складання іспитів.
Ну, і розуміючи загальну стурбованість, точно можу сказати, що громадянам варто не хвилюватися щодо майбутніх нововведень. Усі законодавчі ініціативи знаходяться на стадії розробки, будуть ретельно підготовлені, винесені на обговорення і лише потім введені в дію. Громадянам будуть надані зрозумілі роз’яснення, а пропозиції матимуть винятково позитивний характер у площині дотримання водіями правил дорожньої безпеки.»

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 2427 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту