Погода: 10°C

Середа, 14 грудня 2016 13:36 Прочитано 2248 разів

Чи готовий міський голова на діалог з громадою?

Автор

28 грудня на 18:00 громадські слухання про те куди і як витрачати ресурси громади!
Громада має право знати не тільки, куди витрачаються її гроші, але і брати участь у вирішені куди вони мають бути потрачені - саме такими міркуваннями керувалися активісти громади міста Ірпеня, які виступили з ініціативою щодо проведення громадських слухань.




9 грудня відповідне подання було подано ініціативною групою в складі чотирьох чоловік: Смірнової Юлії, Глиняного Сергія, Мельничуку Євгена та Свистович Мирослави з підписами і ще 50 – мешканців Ірпеня до Ірпінської міської ради.
Активісти поставили ряд питань, щодо яких вони хотіли б отримати вичерпну інформацію на громадських слуханнях.


1. Заслухати Звіт про використання Ірпінською міською радою пайової участі забудовників в розвитку інженерної та соціальної інфраструктури за 2016 р:
- Скільки коштів було передбачено в доходній частині бюджету міста Ірпінь в 2016 р.?
- Скільки коштів повинна була отримати громада м Ірпінь від пайової участі у 2016 р. згідно укладених договорів про пайову участь із замовниками будівництва?
- Скільки коштів фактично надійшло до місцевого бюджету у 2016 від пайової участі?
- На яку суму було зменшено загальний обсяг пайової участі в результаті зарахування пайової участі виконаними роботами протягом 2016 р.?
- Які роботи було виконано в рахунок пайової участі протягом 2016 р. (перелік виконаних робіт, вартість виконаних робіт, замовник будівництва, договір)?

2. Обговорити питання Використання надходжень від пайової участі замовників будівництва у 2017 р.

- Яка сума пайової участі передбачена у 2017 р згідно договорів про пайову участь?
- Яка сума надходжень від пайової участі планується в міському бюджеті на 2017 р.?
- Механізми визначення пріоритетів та напрямків використання пайової участі.


3. Порушити питання, щодо будівництва школи у 2017 р за рахунок пайової участі замовників будівництва
Чому виникла ідея щодо відповідної ініціативи?
Справа в тому, що згідно чинного законодавства основним джерелом для розвитку інженерної та соціальної інфраструктури є бюджет розвитку міста який формується за рахунок продажу та оренди комунального майна та землі. Іншим, по факту, найбільш вагомим джерелом наповнення бюджету розвитку, є пайова участь забудовників у розвитку інженерної та соціальної інфраструктури від 4 до 10 % від собівартості будівництва. Мова іде про сотні мільйоні гривень. Треба зазначити, що віддавши землю під будівництво багатоповерхових будинків, громада назавжди втратила можливість її альтернативного використання, наприклад, пі будівництво санаторію, аквапарку чи іншого підприємства, яке б могло приносити місту робочі місця та прибутки. В зв’язку з цим, багато мешканців Ірпеня вважають, що ресурси громади, в тому числі,бюджетні кошти використовуються неефективно, без врахування нагальних потреб громади, і без чітко визначеної стратегії економічного розвитку. Адже нас ніхто не запитував, на що потратити ті ж 200 млн грн, які пішли на площу біля міськвиконкомом. Можливо громада погодилася б з міським головою, що потрібно реконструювати центр міста, який є його обличчям, а можливо, а можливо переваг була б надана школі , підземним переїздам під залізницею, чи комунальному сміттє переробному заводу від якого ми могли б забезпечити місто дешевим централізованим опаленням. У цивілізованих країнах з розвиненими формами демократії, врахування думки громади при формування витратної частини бюджету - є невід’ємною частиною місцевого самоврядування.


Треба віддати належне, що в Ірпені уже зроблено деякі кроки на зустріч цій практиці - запроваджено так званий партипаційний бюджет. Фактично в Ірпені він був реалізований у вигляді виділення невеликих грантів для реалізації різноманітних громадських проектів. Але наше опитування показало, що громадяни хочуть брати участь у вирішенні куди і як витрачати ресурси громади.
Однією з форм участі в подібних процесах є громадські слухання, Положення про які було затверджене Ірпінською міською радою біля двох років тому разом із Статутом територіальної громади.
Згідно зазначеного Положення Ірпінська міська рада може обґрунтовано відмовити нам в нашій ініціативі у триденний строк, який сплив сьогодні. Якщо ж відмови не надійшло, то на п’ятий день після подачі подання міський голова має видати розпорядження про створення робочої групи з організації Громадських слухань.


Ми сподіваємося, що Ірпінський міський голова з ентузіазмом поставиться до нашої ініціативи, та на чинитиме перепон громаді, яка має право взяти участь у бюджетному процесі.
В такому випадку чекаємо Вас усіх 28 грудня в актовому залі Ірпінської миіської раді на 18 годину (початок реєстрації на 17 годину), з вашими думками про те, яким має бути механізм врахування думки громади щодо того, куди мають витрачатися її кошти, а також з пропозиціями щодо конкретних об’єктів фінансування на наступний 2017 рік. Ми пропонуємо в наступному році 50% надходжень від пайової участі спрямувати на будівництво школи. Адже тільки та країна має майбутнє яка вкладає гроші в дітей.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 2248 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту