Погода: 9°C

Вівторок, 15 листопада 2016 09:22 Прочитано 1794 разів

Хочеш миру – готуйся до війни: захисні споруди Бучі не готові до використання у разі надзвичайної ситуації

Автор Наталія Черненко

     Після початку військової агресії на Сході України мешканці Луганської та Донецької областей були змушені шукати захисту під час обстрілів у підвалах багатоповерхівок та погребах приватних будинків. Як виявилося громадські приміщення, призначені для таких цілей, не були належно підготовлені. Люди самотужки облаштовували підвали, щоб уберегти себе та своїх рідних. На щастя, така доля оминула інші регіони України. Але ситуація й досі залишається напруженою і не варто розслаблятися.




     Більше року тому, 17 лютого 2015 року, Бучанський міський голова Анатолій Федорук підписав наказ про приведення захисних споруд цивільного захисту (ЗСЦЗ) та підвальних приміщень до використання в сучасних умовах для тимчасового використання мешканцями Бучі. Даний наказ передбачав: провести обстеження ЗСЦЗ та підвальних приміщень і визначити їх реальну площу; здійснити відповідні заходи щодо очищення даних приміщень від захаращень (меблів, будівельних матеріалів, сміття тощо); визначити кількість осіб, які ймовірно будуть укриватися в підвальних приміщеннях (з розрахунку 1 м2 на 1 особу); вжити заходів щодо забезпечення укриттів освітленням, місцями для сидіння, питною водою та біотуалетом або виносною тарою. Відділ з питань надзвичайних ситуацій та оборонно-мобілізаційної роботи Бучанської міськради повинен був до 1 березня 2015 року розробити план дій та евакуації у разі виникнення надзвичайної ситуації воєнного характеру та довести розроблений план до відома населення через засоби масової інформації.
     Теоретично такий план був розроблений, але, на превеликий жаль, втілити його бучанці не зможуть. Адже станом на 1 листопада 2016 року із 16 захисних приміщень лише два мають статус «обмежено готові», інші 14 – «не готові». Обмежено готові приміщення розташовані за адресами: вул. Енергетиків, 8 та Яблунська (Кірова), 144. А ось перелік адрес, за якими розташовані «не готові» приміщення: Тарасівська, 32; Енергетиків № 2, 16, 19; Островського, 36; Вокзальна № 101, 129г; Чкалова, 4; Рози Люксембург, 3/23; Склозаводська, 3; Водопровідна, 54а; Комсомольська, 17; Яблунська, 203г. Дванадцять приміщень перебувають на балансі територіальної громади, тобто підготовкою таких приміщень мала би займатися міська рада. Але напевно у місцевих чиновників є справи важливіші за безпеку мешканців міста.
    Щодо системи оповіщення у разі надзвичайної ситуації у місті, то вона існує лише в центральній частині Бучі – це 20 гучномовців, які зможуть почути на вул. Енергетиків, Героїв Майдану та пров. Героїв Майдану і Санаторний. Інших мешканців обіцяють інформувати через газету «Бучанські новини», Бучанський міський інтернет-портал та офіційний сайт Бучанської міської ради.
    Дуже сподіваюся, що бучанцям не доведеться скористатися подібними приміщеннями, але як кажуть: «Хочеш миру – готуйся до війни», а ми, як виявляється, не дуже й готові.170

 

1 n

 

8 n

19 n63

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 1794 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту