Погода: 8°C

Субота, 09 квітня 2016 06:53 Прочитано 5424 разів

Спекуляція навколо землі в Ірпені: чому АТОшникам можна, а іншим пільговим категоріям – ні?

Автор
Ірина Бондаренко, юристка, м Ірпінь

Зінаїда Дмитрівна Марченко, 1927 року народження, ветеран та учасник Великої Вітчизняної війни, має статус постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи (1 категорія) - мешканка Ірпеня, яка належить до пільгової категорії населення. У зв’язку з цим, жінка з 2008 року намагається отримати в Ірпені земельну ділянку.



Ірина Бондаренко, юристка, яка веде справу Зінаїди Дмитрівни: «Згідно з п.20 ч.1 ст.20 закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», Зінаїда Дмитрівна має право отримати земельну ділянку. Пункт 20 цієї статті говорить про право на обов’язкове (протягом року після подання заяви) відведення місцевими радами земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва для тих, хто потребує поліпшення житлових умов та перебуває на квартирному обліку, а також відведення земельних ділянок для ведення особистого підсобного господарства, садівництва і городництва, будівництва індивідуальних гаражів та дач».

Так як жінці вже 80 років, і вона самостійно не може ходити до ІМР, то її інтереси за довіреністю представляє дочка - Тамар Ігуменова. Остання з 2008 року неодноразово зверталась до ІМР з цього приводу: писала звернення, ходила на особисті прийоми до вже не одного мера міста, відвідувала засідання земельної комісії Ірпеня. Та все безрезультатно.

За цей час жінка отримувала відписки на свої звернення:

1) від 13.02.2009 р.: про те, що її заяву передано на опрацювання у відділ містобудування та архітектури та буде винесено на розгляд постійної депутатської комісії із земельних відносин у березні 2009 року;
2) від 02.04.2010 р.: про те, що її заяву розглянуть у квітні 2010 року;
3) від 12.05.2011 р.: про те, що її заява була подана на розгляд комісії, однак її, згідно висновку комісії, відклали до того часу, поки не буде затверджений Генеральний план розвитку міста Ірпінь для визначення територій під індивідуальну житлову забудову;
4) від 18.07.2012 р.: про те, що її заява буде розглянута на черговому засіданні
постійної депутатської комісії із земельних відносин.

3 лютого 2015 року Зінаїда Марченко написала чергову заяву до ІМР про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, копія якої надавалась, з схематичними позначеннями вільної земельної ділянки (вул.Толстого, біля садиби №17 - недалеко від території колишнього санаторію «Дружба», де забудовник зрізав понад 40 здорових сосен, не маючи на те, на думку активістів, законних підстав).

24.04.2015 р.з ІМР відповіли, що надати земельну ділянку Зінаїді Марченко не можуть через те, що Верховною Радою України ще не затверджено проект землеустрою щодо встановлення меж м.Ірпеня. Тим не менш, це не завадило ІМР 26 березня 2015 року на 68 сесії надати дозвіл майже 150 громадянам на розробку проектів землеустрою щодо відведення нових земельних ділянок у власність для будівництва житлових будинків на території Ірпеня та затвердити проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок за відсутності затверджених меж міста.

26.06.2015 року ІМР повідомила про те, що комісія із земельних відносин прийняла рішення відмовити Зінаїді Марченко у наданні вказаної нею ділянки у зв’язку з тим, що ця ділянка (вул.Толстого,біля садиби №17) на 63 сесії ІМР (25.12.2014 р.) була надана у постійне користування Ірпінському виробничому Управлінню комунального господарства для облаштування дитячого та спортивного майданчиків.

На офіційному ж сайті ІМР від 02.03.2015 року значиться інформація про ліквідацію цього Управління та відсутність у нього обігових коштів. На сьогоднішній день функції ліквідованого Управляння передані новоутвореному підприємству – КП «УЖКГ «Ірпінь»». Однак майданчика досі немає – земельна ділянка по вул.Толстого біля садиби №17 пустує.

Тамара Ігуменова на днях вкотре звернулась до ІМР із пакетом документів, які, згідно законодавства України, дають право її матері отримати земельну ділянку в Ірпені. Однак представники ІМР знову відмовляють їй у цьому.

Дмитро Христю, заступник мера м.Ірпінь, так прокоментував прохання Тамари Ігуменової: «Ця земельна ділянка, яку ви просите, перебуває у користуванні одного підприємства. А іншу ми надати не можемо, бо вільної землі немає. Як і встановлених меж міста. Прошу вас дочекатися, поки межі встановлять: може, тоді щось і знайдеться для вас».

На питання Тамари Ігуменової, чому ж без встановлених меж міста землю виділяють під потреби учасникам АТО, Д. Христюк відповів, що учасники АТО мають бути забезпечені житлом в першу чергу: «Вони захищали нашу землю, продовжують захищати, тому ми їм і допомагаємо. А ви що – проти цього?»

Зазначимо, що мер Ірпеня Володимир Карплюк та його команда жваво почали опікуватися учасникам АТО одразу після місцевих виборів, тим самим спровокувавши не один конфлікт між активістами, мешканцями міста та тими АТОшниками, які вважають, що заслуговують на земельну ділянку чи квартиру, та у своєму прагненні підтримують місцеву владу, яка вирубує дерева на території колишніх санаторіїв, таборів, у межах лісу.

Менш ніж за півроку місцева влада знайшла можливість допомогти цій категорії учасників військових дій в зоні АТО (бо є ще й інші, які теж воювали, але дотримуються протилежної думки та осуджують тих, хто будь-якою ціною хоче отримати квартиру чи земельну ділянку в Приірпінні).

Наприклад, у комплементарному сюжеті до Ірпінської влади Ганни Безуглої та Максима Тиранського, журналістів зі служби інформації «За Київським часом» (КДРТРК) , згадується про соціальне житло для воїнів АТО та ветеранів Афганістану. Журналістка говорить: «Завдяки спільним зусиллям приватного забудовника та міської влади 25 сімей учасників бойових дій отримають квартири в новому житловому комплексі…. Три квартири вже передані у власність своїм господарям».

Ігор Панасюк, якого журналістка у сюжеті називає ініціатором цього соціального проекту, зазначає: «Ми почали ось цей проект соціальний…..він у нас вже запущений….Наступний проект з владою… - нам пообіцяли надати землю на наступний проект».

Повністю подивитися сюжет служби інформації «За Київським часом» (КДРТРК):

 

Враховуючи усі факти та докази щодо незаконних відмов Зінаїді Марченко з приводу отримання земельної ділянки, юристка Ірина Бондаренко подала позовну заяву щодо порушеного права жінки до Київського окружного адміністративного суду.

Далі буде.

Відеокоментар Ірини Бондаренко по справі Зінаїди Марченко та з приводу порушень з боку ІМР:

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 5424 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту