Print this page
Середа, 05 квітня 2017 12:40 Прочитано 2049 разів

Відсутність покарань за злочини проти журналістів породжує безкарність - НСЖУ

Автор

Національна спілка журналістів України радіє повідомленням про кількість розслідуваннь кримінальних справ за злочини проти журналістів, але всю цю роботу нівелює повна відсутність прецедентів покарань за такі злочини.



Про це під час круглого столу з повідомленнями про загрози свободі слова та безпеки журналістів в Україні, в якому брали участь представники українських органів влади і експерти міжнародних організацій, заявив в. о. голови НСЖУ Сергій Томіленко.

"Сьогодні викликає тривогу розуміння того, що немає прецедентів, коли ми говоримо про покарання за злочини проти журналістів. Безкарність провокує безкарність. А зупинити її може лише ситуація, коли винні виявляються покараними", - заявив він.

Сергій Томіленко продемонстрував присутнім плакати, які сьогодні друкує журналістське співтовариство по прецедентах побиття журналістів, за яким так били ідентифіковані, але визнані винними.

"Ми звертаємося до всіх, говоримо, що хочемо побачити хоч один прецедент, коли ми можемо створити інші плакати: дійсно, от права журналіста були порушені, а ось ці права відновлені і винні покарані. На жаль, сьогодні ми можемо продукувати лише плакати, про показових справах - побиття журналістів, напади на редакції. Мені з одного боку незручно, так як частина експертів чули цю історію вже не один раз. Але з іншого боку я вважаю, що більш незручно повинно бути силовим органам звітувати, що за цим показовим справах ситуація на контролі, але результатів немає", - заявив керівник НСЖУ.

За словами Сергія Томіленка, про загальну атмосферу відчуття безкарності можуть свідчити результати обговорень на регіональних дискусіях в Запоріжжі, Одесі та Харкові, які були проведені НСЖУ. При цьому мова йшла про фізичну безпеку журналістів не на лінії фронту або в зоні АТО, а на мирних територіях України.

"Сьогодні ми визначаємо, що дійсно тема безкарності або тема фізичної безпеки журналістів є надзвичайно гострою для України. Ми не звинувачуємо обов'язково владу. Сьогодні рівень політичної культури, в цілому побутової культури - він низький. І ми говоримо, що загроза для журналіста, який виконує професійні обов'язки, вона може несподівано виникнути де завгодно", - резюмував глава найбільшої журналістської організації України.

Також Сергій Томіленко повідомив про висновки столичних адвокатських компаній, які проаналізували декілька справ і підтвердили, що судові процеси, на яких були звільнені від покарання нападники на журналістів, стали логічним результатом поганої роботи слідчих органів.

"Ми вітаємо порушення справ за базовим "журналістським" статей, справи є, але коли ми починаємо дивитися на результат - його немає. І по багатьох справах ми пред'являємо претензії не до суду, який виправдовує винних. Ми висуваємо їх до прокуратури, яка ... сама розвалила ці справи. І з цього складається відчуття рівня безпеки та відповідна атмосфера в регіонах".

Під час круглого столу заступник начальника Головного слідчого управління Нацполиции Олександр Ковтун і прокурор Генеральної прокуратури України Олександр Єгоров розповіли про хід слідства по деяких справах, що потрапили в моніторинговий кейс Ради Європи. За їхніми словами, всі ці справи перебувають на контролі і слідство триває.

Вбивство Павла Шеремета та підпал телеканалу "Інтер" стали найбільш резонансними злочинами в 2016 році. З тих пір пройшло пів року, але у слідства досі немає підозрюваних і ніхто не покараний.

P.S. У Ірпені ситуація з порушенням прав журналістів критична - не провладні журналісти піддаються тиску і нападкам:

Ситуация вокруг новостроя на ул. Есенина накаляется: «титушки» напали на журналиста

«Журналістська варта» выявила «черную» схему вырубки и переработки леса Буча-Ирпень. Пострадал активист

Чому ІМР не відповідає на публічни запити

no impunity


BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Прочитано 2049 разів