Погода: 9°C

Середа, 28 вересня 2016 11:22 Прочитано 2390 разів

Незаконний парканопад чи право громади?

Автор Зореслав Замойский

Увечері, 27 вересня, громадськість зібралася на збори стосовно подальшої долі озера Карасьове. Ця водойма, що знаходиться на вулиці Северинівська в Ірпені, перебуває під загрозою знищення забудовником.

Озеро Карасьове знаходиться на території 1450 гектарів земель лісового фонду, які свого часу були вкрадені в територіальної громади міста. Попри те,

Media



що народ, як джерело влади, лише делегував повноваження депутатам міської ради, останні розпорядилися власністю громади на свій розсуд, і землі лісу разом з озером опинилися в приватних руках. Власником природних ресурсів згідно з Декларацією про державний суверенітет є народ України. Якщо у нього забирають його власність, а саме ліс і озеро, то він має право об’єднатися в осередки для самозахисту своїх прав і діяти згідно зі ст. 140 Конституції України через акт прямої дії.

Серед громадськості, місцевих жителів почав назрівати протест, коли вони побачили, що озеро хочуть засипати і збудувати на його місці багатоповерхівку.

Роман Солодаренко, який називає себе власником цієї земельної ділянки, не перший місяць намагається знищити водойму. Не береться до уваги, що ця територія до 2002 року була землями лісового фонду.

Громадськість довго обговорювала питання законності отримання Романом Солодаренком згаданої ділянки у приватне користування. Оскільки встановлений забудовником паркан заважав людям пройти до озера, був викликаний наряд поліції. Чекати приїзду правоохоронців довелося хвилин сорок. За цей час огорожа уже встигла опинитися на землі. Під час парканопаду виникла штовханина, а також була пошкоджена припаркована поряд з парканом автівка одного з прихильників забудовника. Ось така небезпека від огорож на незаконних будівництвах.

На місце події прибув і представник Ірпінської прокуратури Максим Роговенко. У своїх коментарях подій він почав доводити, що Роман Солодаренко є законним власником і що прокуратура направляла запити в ряд міністерств та відомств, і усі відповіді були як одна: «в Ірпені на Северинівській вулиці ніякого природного озера немає». Пан Максим називав озеро Карасьове «штучною копанкою, яку законний власник має право засипати». Ось така дивна позиція людини, на яку покладено обов’язки охорони закону. До такої позиції пана прокурора громадськість віднеслася скептично. З 2002 року прокуратура не подавала позовів проти розкрадання земель лісового фонду. Ліси несподівано перетворювалися на «чагарникову рослинність», потім вирубувалися, а на їх місці виростали будинки. І прокуратура мовчала, тому довіри до неї нема. А враховуючи відсутність дій прокуратури щодо резонансних громадських питань в Ірпені (Єсеніна, 30, 31, Мінеральна, 7, 7-ж, Г. Сковороди, 1, 3, 5, 7, табори «Дружба», «Зоряний», «Макаренко», «Гренада», знищення грабового гаю по вул. Новооскольська), складається враження, що існує договорняк. Додатковим підтвердженням цього є дії прокуратури на черговій сесії  ІМР № 21 от  15.09.2016 , на якій розглядалося питання щодо забудови заплави (пойми) річки Ірпінь, яка  перебуває за межами міста. Громадськість неодноразово зверталася до прокуратури із заявою про злочин щодо законності включення даного питання до порядку денного ірпінським міським головою В.А. Карплюком.

Громадськість попередила забудовника, щоб він не вчиняв незаконних дій, не знищував озеро. Як він та його представники будуть дотримуватися закону – покажуть найближчі дні.

Поки матеріал готувався до публікації, стало відомо, що забудовник продовжив дії по знищенню озера Карасьове та онієї з ділянок лісу. На підтвердження цього місцеві жителі надали фото- та відеоматеріали.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
-->
Прочитано 2390 разів

Відповідальність за правдивість інформації, реклами, коментарів несуть автори та рекламодавці. 

Авторське право (с): При використанні будь-яких матеріалів з сайту, посилання на "Портал Ірпеня" ОБОВ'ЯЗКОВА! 

Думка авторів публікації може не збігатися з думкою редакції.

 

Інформаційний портал

Це проєкт свідомої та сучасної журналістики, платформа для громадських діячів, політиків, активістів та інших людей,  зацікавлених в розвитку своїх міст та селищ. 

Кожне місто - окремий автономний розділ сайту, з власним редактором, лідерами думок та навіть інформаційною політикою. Але єднає кожну новину з ідеєю проєкту, що новини повинні бути об'єктивними, без фейкового присмаку. 

На кожну новину можна подати скаргу, або під'єднати до проєкту "нове місто". 

Всі новини автоматично публікуються на різних сторінках у ФБ спеціальними роботами, та поширюються по місцевим групам. Проєкт максимально роботизований та сучасний! 


На початок сайту